Kultúra

Miért nem lett világhírű Csontváry? + PANORÁMA

Miért nem lett világhírű Csontváry? + PANORÁMA

2011. december 7., szerda
Miért nem lett világhírű Csontváry? + PANORÁMA

Csontváry festményeit halála után teherautó ponyvaként akarták elárverezni, ma viszont ő tartja a magyarországi árverési csúcsot: A szerelmesek találkozása című festményét 2006-ban rekordáron, 230 millió forintért vásárolták meg. Miért nem vált mégsem világhírű alkotóvá Csontváry, miközben hazai sikere töretlen? Ennek az okait keresik az Élő MúzeumCafé beszélgetésen december 9-én, pénteken 17 órától a Móra Ferenc Múzeum Csontváry-kiállításán.

Kevésen múlt, hogy

Csontváry Kosztka Tivadar

kivételes festményei nem egy teherautó vagy lovaskocsi tetején végezték. Halála után, 1919-ben ugyanis rokonai ponyvaként akarták elárverezni a jó minőségű vásznakat. Az árverésen azonban felbukkant egy fiatal építész,

Gerlóczy Gedeon

, aki a fuvarosok elől 20 ezer svájci frankért vásárolta meg Csontváry teljes életművét. Az akkor 24 éves építész közbelépése nélkül az enyészet áldozatává váltak volna a rendkívüli alkotások. Ma azonban Csontváry képeinek sikere töretlen, ő hazánk második legismertebb képzőművésze, festményeit több nemzedék csodálta, csodálja ma is. A szegedi Csontváry-kiállításon bemutatott alkotásainak összértéke meghaladja a 4 milliárd forintot, A szerelmesek találkozása című festményét pedig rekordáron, 230 millió forintért árverezték el Budapesten 2006-ban. Más munkáiért adtak már 180 és 90 millió forintot is. Mi lehet az oka, hogy mindezek ellenére nem lett világhírű alkotó Csontváry Kosztka Tivadar? Mi hiányzott a művészetéből, milyen plusz kellett volna, hogy nemzetközileg is elismerjék a művész kivételes tehetségét? Az Élő MúzeumCafé beszélgetésen a lenyűgöző alkotások között, a Csontváry-kiállítás termében erednek a kérdések nyomába. A műkereskedelem irányából közelítik meg a témát december 9-én 5 órától a szegedi Móra Ferenc Múzeumban:

Gréczi Emőke

művészetszociológussal, műkereskedelmi szakújságíróval és

Topor Tünde

művészettörténésszel, az Artmagazin főszerkesztőjével

Martos Gábor,

a MúzeumCafé főszerkesztője beszélget. Tekintse meg a Móra Ferenc Múzeum kiállítását

panorámaképünkön!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.