/

Megszűnhet a bűz Szegeden – biogázüzembe folyik a trágya + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden évben érezhető probléma volt Makkosháza és környékén, hogy főleg a nyári időszakban a szomszédos sertéstelep felől trágyaszagot fújt a város felé egy-egy kedvezőtlen széljárás. Felépült azonban egy biogázüzem, így várhatóan végleg megszűnhet a probléma.

„A jelenleg használt tárolómedencénk a ma ismert legmodernebb, az uniós elvárásoknak megfelelő módon épültek, ennél zártabb rendszert nem ismerünk. A régi medencék nyitott felülete 35 ezer négyzetméter volt, a jelenlegiekén csak azokon a műszaki pontokon érintkezik a ’külvilággal’ a trágyalé, ahol a szivattyúk vannak bevezetve a fólia alá, ez pedig a két kád esetében összesen nem sokkal több harminc négyzetméternél” – mutatta a sertéstelepet működtető cég, a PIGMARK Kft. ügyvezetője, Mayer András a helyszínen, hogy mennyire zárt rendszeren üzemel már telepük. Az ügyvezető elmondta azt is, hogy a szomszédban felépült a biogáz erőmű – melynek alapkövét 2011 januárjában tették le –, ahová ezen túl szintén zárt rendszeren keresztül, a föld alatt szállítják a híg trágyalét, s a felhasználás után úgynevezett fermentlevet – erjesztés utáni kukoricasiló és trágya keveréke – szállítanak vissza a medencékbe tárolásra.

Bűz, ami nincs

Nyílt nap a telepen

Kozma József (MSZP) a körzet képviselője nyílt napot szervezett a lakóknak kedden, hogy tájékozódhassanak a telepen történő változásról, és saját szemükkel tapasztalják, hogy milyen rendszeren keresztül működik jelenleg a telep.

„Ráadásul ezzel egy időben megszűnt a híg trágya kihelyezése is a földekre, cégünk engedélye is lejárt erre vonatkozóan” – tette hozzá Laczi Mihály cégvezető, kiemelve, hogy a 2009-es, a környező lakóövezeteket elárasztó nagy bűz oka ugyanis az volt, hogy jelentős területre szórtak ki trágyát, amit az időjárás miatt nem tudtak egyből a földbe forgatni és egy egész napot bűzölgött a szabadban észak-nyugati széljárás kíséretében. A cégvezető elmondta, hogy ez után a technológián is változtattak, és közvetlen a föld alá injektálták a trágyát.

„A biogázüzem feltöltését három héttel ezelőtt kezdték meg, egy hete állt üzembe az erőmű és márciusig kell az előírások szerint próbajáraton működnie” – tudtuk meg Mayer Andrástól. A biogáz erőművet egyébként a Zöldforrás Energia Kft. üzemelteti a DÉMÁSZ leányvállalataként, a hígtrágyát adó PIGMARK Kft. és a kukoricasilót szállító Karotin Kft. és az Agroplanata Kft. is kisebb hányadú tulajdonrésszel bírnak a biogáz erőműben, ahogy a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszéke is. A projekt egyébként 25 éves időtartamra tervezi az erőmű működését, melynek keretében évente 19 ezer tonna hígtrágyát, 16,6 ezer tonna silókukoricát dolgoznak majd fel. Az erőmű 1,1 megavattos teljesítményű, a nettó villamosenergia-termelése 7,9 gigawattóra, hőenergia-termelése pedig 6,94 gigawattóra lesz évente.

no images were found

Előző sztori

Sztahanovisták és boszorkányok a Móra-múzeumban

Következő sztori

Szegeden mutatják be a Vajdasági Magyar Kalendáriumot