Egyház

Megjelent a kegyelem és az igazság – éjféli misekörkép + FOTÓK

Megjelent a kegyelem és az igazság – éjféli misekörkép + FOTÓK

2011. december 25., vasárnap
Megjelent a kegyelem és az igazság – éjféli misekörkép + FOTÓK

Hóval vagy hó nélkül, karácsonykor az üzenet mindig, több mint kétezer éve ugyanaz. Idén is több száz szegedi töltötte meg a Fogadalmi templomot, hogy a Kiss-Rigó László megyés püspök által celebrált éjféli szentmisén a Megváltó születésére emlékezzen.

Szépen dialogizálnak egymással a karácsony klasszikus igehelyei, mi most

János

evangélistával ünnepelünk. „Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige.

<...>

Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az Ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.

<...>

Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság Jézus Krisztus által jelent meg. Istent soha senki sem látta: az egyszülött Isten, aki az Atya kebelén van, az jelentette ki őt.” (János evangéliuma 1,1; 14; 17-18) Hasonlóképpen – első levelében – szép szavakkal szól János a szeretet Istenéről: „Az Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne.

<...>

Istent soha senki sem látta: ha szeretjük egymást, Isten lakik bennünk, és az ő szeretete lett teljessé bennünk.” (János első levele 4,16b, 12) És hogy összekapcsoljuk a gondolatot: „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János evangéliuma 3,16)

A szegedi dóm további miserendje:

December 25., vasárnap: Urunk születése 10 ünnepi püspöki szentmise. Szentmisék még: 8.30, 11.30 és 18 órakor December 26., hétfő: Szent István első vértanú ünnepe Szentmisék: 8.30, 10, 11.30 és 18 órakor December 27., kedd: Szent János apostol és evangélista ünnepe Szentmisék: 7 és 18 órakor. A 18 órai szentmise keretében borszentelés a régió borászainak részvételével. December 30., péntek: Szent Család ünnepe. A 18 órai szentmisét a püspök úr a családokért ajánlja fel, majd a szentmise végén megáldja őket. A templomban ezzel az ünneppel zárul a 2011-es esztendőre meghirdetett Család Éve. Szentmisék még: 8.30, 10 és 11.30 órakor.

Tekintse meg éjféli mise körképünket! Helyszínek: Dóm, Rókusi templom, piarista templom, Petőfitelepi templom, valamint a tápéi templom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.