Közélet

Megalakult a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsa

Megalakult a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsa

2011. december 1., csütörtök
Megalakult a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsa

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár és Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke részvételével megtartotta alakuló ülését a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsa csütörtökön, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában.

A hivatal csütörtöki közleménye szerint a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló törvény 2010. december 6-án elfogadott módosítása a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsa néven újjáalakította a szellemi tulajdonért felelős kormányhivatal vezetőjének korábban Magyar Szellemitulajdon-védelmi Tanács néven működő szakmai tanácsadó, véleményező testületét. A tanács a szellemitulajdon-védelemhez kapcsolódó szakma- és tudományterületeken kimagasló szakértelemmel, sokoldalú gyakorlati tapasztalattal rendelkező, elismert személyiségeket egyesít a gazdasági és innovációs, a kulturális és művészeti, valamint a szakpolitikai professzionális szakértelem területeiről. A tanács feladata a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökének felkérésére a szellemi tulajdon védelmére irányuló átfogó intézkedések tervezetének véleményezése. A tanács részt vesz a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos nemzeti stratégia kidolgozásában, valamint figyelemmel kíséri, és előmozdítja annak végrehajtását. A legfeljebb tizenkét tagú tanács elnökét és tagjait a közigazgatási és igazságügyi miniszterrel való egyeztetést követően a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke nevezi ki három éves időtartamra. A tanács elnöki tisztségére

Bogsch Erik

, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója kapott felkérést. Az újonnan kinevezett tanács tagja

Baán László

művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója,

Barsiné Pataky Etelka

, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke,

Batta András

zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora,

Blutman László

, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára,

Bod Péter Ákos

, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója,

Borókai Gábor

újságíró, a Heti Válasz főszerkesztője,

Freund Tamás

akadémikus, az MTA KOKI igazgatója,

L. Simon László

költő, irodalmár, az NKA elnöke,

Nagy Tamás

építész, a MOME egyetemi tanára,

Pakucs János

, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke,

Prőhle Gergely

, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.