Közélet

Magyarország nem adja fel önálló adópolitikáját

Magyarország nem adja fel önálló adópolitikáját

2011. december 15., csütörtök
Magyarország nem adja fel önálló adópolitikáját

Magyarország nem kíván csatlakozni semmilyen megállapodáshoz, amely adóharmonizációs lépéseket tartalmaz, vagyis a kormány nem hajlandó feladni az önálló magyar adópolitikának a gazdaságot versenyképessé tevő intézkedéseit, ahogyan Csehország számára sem lenne előnyös egy olyan uniós megállapodás, amely közvetlen vagy közvetett módon a tagállamok közötti adóharmonizációt irányozná elő - hangzott el Orbán Viktor magyar és Petr Necas cseh kormányfők csütörtöki budapesti találkozóját követő sajtótájékoztatón.

A magyar miniszterelnök leszögezte: Magyarország számára bár nem "mi okoztuk az eurózóna válságát, de fontos, hogy az eurózóna ezt minél hamarabb leküzdje azt, és mi megoldani sem tudjuk ezt a válságot, de akadályokat sem kívánunk gördíteni az elé, hogy az eurózóna tagállamai megoldják a nehéz, nyitott kérdéseket."

Orbán Viktor

óriási vállalkozásnak nevezte a közös pénz mögé közös költségvetési politika felépítését, amelyhez Magyarország nevében sok sikert kívánt. A kormányközi megállapodással kapcsolatban hozzátette: Magyarország a költségvetési fegyelem és kiszámítható gazdaság szempontjából az egyik legjobb az Európai Unióban, mivel külső kényszer nélkül is betartja a pénzügyi ésszerűség szabályait. Éppen ezért Magyarországnak garanciát és biztosítékot nem jelentene egy erős európai költségvetési fegyelem, mert saját érdekünkben még ennél is nagyobb fegyelmet tartunk a pénzügyeinkben - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő szavai szerint "itt most nem a magyar pálinka tüzességére, hanem a cseh sör hűvösségére van szükségünk" a kormányközi megállapodással kapcsolatban, ezért Magyarország semmilyen nyomást nem fogad el és a parlament addig nem hoz döntést, amíg minden részlete nem lesz ismert a megállapodásnak. A dokumentum ugyanis Orbán Viktor szerint eldönti Közép-Európa és az EU sorsát a következő 2-3 évtizedre. Orbán Viktor közölte: Csehország egy baráti ország, amely Magyarország előtt jár például a gazdasági versenyképesség, az államadósság kezelése, a költségvetési fegyelem és versenyképes gazdaság kiépítése ügyében, így ezeken a területeken "van mit meghonosítani Magyarországnak." A magyar kormányfő szerint a kétoldalú kapcsolatoknak az energetikai együttműködés lesz a kulcsterülete, valamint Orbán Viktor szerint az is kiderült a megbeszélésen, hogy "az atomenergiáról vallott nézeteink közel állnak egymáshoz". Magyarország ugyanis a jelenlegi 40-ről a 60 százalék környékére akarja növelni az atomenergia arányát a villamosenergia felhasználáson belül.

Petr Necas

úgy fogalmazott: Csehország egy kis, exportorientált ország, amely erősen függ az eurózóna helyzetétől, ezért az áll érdekében, hogy mielőbb helyreálljon az övezet stabilitása. A cseh kormányfő kijelentette: ugyan a visegrádi országok egyeztetik véleményeiket az EU gazdasági problémáinak ügyében, a közös álláspont kialakítását nehezíti, hogy eltérő helyzetben vannak, hiszen míg Szlovákia már az euróövezet tagja, a másik három ország még nem vezette be az uniós fizetőeszközt. Ugyancsak befolyásolja az egyeztetéseket, hogy az év első felében Magyarország, jelenleg pedig Lengyelország tölti be az unió soros elnöki posztját, mivel ez a pozíció bizonyos mértékben korlátozza a soros elnök tagállamot saját érdekeinek érvényesítésében - fogalmazott. Kérdésre válaszolva Petr Necas azt mondta, országa a kiegyenlített költségvetésre törekszik az uniós gazdasági helyzettől függetlenül is. A cseh miniszterelnök emlékeztetett:

Schmitt Pál

köztársasági elnök és

Kövér László

, az Országgyűlés elnöke idén látogatást tett Prágában. A két ország között intenzív a gazdasági együttműködés, a kereskedelmi forgalom nő, és az energetika területén eredményesen működnek együtt a cseh és magyar vállalatok. Mindkét ország érdeke az energiaellátás biztonsága és diverzifikálása - tette hozzá. Petr Necas találkozik Kövér Lászlóval és Schmitt Pállal is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.