Közélet

Kínai éttermet ellenőrzött a hatóság + FOTÓK

Kínai éttermet ellenőrzött a hatóság + FOTÓK

2011. december 16., péntek
Kínai éttermet ellenőrzött a hatóság + FOTÓK

Igaz adventkor nem feltétlenül az egzotikus ízeket keresik a vásárlók, a kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága kínai éttermet is ellenőrzött Szegeden. Ott jártunkkor Liu Chang konyhafőnök épp szecsuáni csirkét készített.

Ahogy korábban írtuk

a karácsony előtti időszakban több hatóság kiemelt ellenőrzéseket végez, így a kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága is. A közelmúltban a hatóságok a higiéniai hiányosságok mellett több tonna azonosítatlan, állati és növényi eredetű kínai élelmiszert találtak, ezért számos kínai büfét is bezártak hazánkban. A sorozatos szabálytalanságok után rendelte el a Vidékfejlesztési Minisztérium az ázsiai vendéglátó létesítményeket fokozott ellenőrzését. „Gyakorlatilag itt teljesen rendben volt minden, nem találtunk semmilyen problémát, ezt most már kijelenthetjük az ellenőrzés végeztével. Megnéztük az általános higiéniai viszonyokat, a tárolás, a főzés és a kiszolgálás feltételeit. Ellenőriztük a dolgozók egészségügyi könyvét, egészségalkalmasságát, és gyakorlatilag mind rendbe találtunk” – mondta el portálunknak

Farle Csaba

a Napfény Park kínai éttermének ellenőrzését követően. A megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság igazgató-főállatorvosa hozzátette, természetesen az alapanyagok származási bizonyítványait is megnézték, azok is rendben voltak.

Az ellenőrzés további elemeket is tartalmazott, hiszen kötelező például a mosogatási és kézmosási utasítást is kifüggeszteni. Ezen felül az étterem konyhájában, illetve tároló helyiségeiben is több dolgot ellenőriztek. „A hűtőszekrények hőfokát ellenőriztük le, ez az üzemeltető feladata. Ezt a HACCP irányelvek szerint ezt regisztrációs lapon kell rögzíteni” – magyarázta Darnóczi Gyula élelmiszerbiztonsági felügyelő. Kollégája, Kiss István pedig a hőfokot is ellenőrizte, meg van ugyanis határozva, hogy főzés alatt, illetve a kiszolgáló pultban milyen hőmérsékletűnek kell lennie a főtt ételeknek. „Mivel franchise rendszer vagyunk, az alapanyag beszerzésre, annak tárolására, a pácolásra, főzésre és az elkészített ételnek a hőmérsékletére is kiemelten figyelünk. Ezek mind olyan összetevők, amik garantálják azt, hogy minden biztonságos nálunk” – nyilatkozta Tóth Ferencné, az éttermi hálózat ügyviteli tanácsadója. Farle Csaba elmondta, az ünnepek előtt megnövekszik az éttermek forgalma is, ezáltal nő a kockázat. „A legtöbb probléma pont a forgalom nagyságából, az árunak a tömegéből adódik. Ilyenkor általános a hűtési lánc megszakadása, vagy épp a fogyaszthatósági időknek a lejárta, illetve tárolási problémákat szoktunk tapasztalni” – tette hozzá. Mint megtudtuk, Csongrád megyében az eddigi ellenőrzések során mindent rendben talált a hatóság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.