Kultúra

Kepes: író szerettem volna lenni + HANG

Kepes: író szerettem volna lenni + HANG

2011. december 14., szerda
Kepes: író szerettem volna lenni + HANG

Kepes András első regényéről, a Tövispuszta megjelenéséről beszélt. A történet ötlete régóta érlelődött már benne, mint mondta igazából író szeretett volna lenni.

Kepes András

neve sokaknak ismerősen cseng, elsősorban, mint televíziós, és rádiós. Sok népszerű műsor készítője, sok könyv írója, és jó ideje a médiatudományok tanára is. Neves egyetemeken tartott előadásokat, dékán, a BKF Kommunikációs és Művészeti Karán. A mindig mosolygós szakembernek minden oka megvan az örömre. A hatodik X után megszületett első kisfia, és megjelent első regénye. Műfaját tekintve történelmi családregényként lehetne bemutatni, azonban több ennél: tanítani, gondolkodtatni akar. Még nem kötelező olvasmány, viszont mindenkinek ajánlott. A televíziós, rádiós gyorsan kap visszajelzést. Az író, most az országot járva közönségtalálkozókon szembesül az olvasók reakcióival. Andrással, a szegedi dedikálás alkalmával beszéltettünk. A regény hasonlít a Desszert című műsorra, abból a szempontból, hogy három, teljesen különböző család életén át mutatja be a huszadik század eseményeit. A műsorban is három alapvetően különböző területről érkező embert ültetett le egy asztalhoz, olyanokat, akik egyébként nagyon kis eséllyel találkoztak volna. A regény megírásához valószínű nagy segítséget nyújtott ez a műsor is az írónak, talán már akkor formálódott benne a könyv szerkezete. Beszélgetésünk során kiderült, hogy régóta szeretett volna regényt írni, igazából író szeretett volna lenni. Mégis az elektronikus média világában találta magát. A könyv nem véletlenül három család története. „Az volt a célom, hogy úgy tudjam megírni a könyvet, hogy nagyon különböző gondolkodásmódú embereknek a motivációját, értékrendjét és a világképét magam számára, és mások számára is átélhetővé tegyem. Megírni úgy ezt az elmúlt száz évet, hogy próbáljuk egymást megérteni.„ Először a feleségének, és a gyermekeinek mutatta meg a könyvet, ami jó módszernek bizonyult, hiszen a gyermekei több korosztályhoz tartoznak, így egy közvélemény kutatással is felért a véleményük. Annál is inkább, mert édesapjuk szerint, nem finomkodnak, „megmondják, ha valami nem tetszik, és azt is ha igen.” A történet maga fikció, de nem nélkülözi a történeti hűséget sem. „A történelem ebben a könyvben a kulissza, egy háttér. a történelmi tényeknél, én nagyon komoly kutatásokat végeztem. rengeteg könyvet elolvastam különböző ideológiai szempontból, és abból össze tudjak állítani egy olyat, ami azt gondolom, hogy korrekt.” A Tövispuszta tehát a huszadik századot mutatja be, több teljesen eltérő szempontból, vigyázva a történeti hűségre. Alapvetően mindenkinek szól, aki már tanult történelmet. A teljes beszélgetést a kulturális magazinban december 14-én 16.00 órától hallgathatod meg.

Vörös B. Zoltán

Hallgassa meg a Kepes Andrással készült beszélgetésünket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.