Közélet

Írásbeli meghatalmazáshoz kötnék az adománygyűjtést

Írásbeli meghatalmazáshoz kötnék az adománygyűjtést

2011. december 13., kedd
Írásbeli meghatalmazáshoz kötnék az adománygyűjtést

A jövőben csak írásbeli meghatalmazás birtokában lehessen személyes közreműködéssel járó adománygyűjtő tevékenységet végezni - javasolja a civil szervezetek adománygyűjtésének szabályairól szóló rendelettervezetében a közigazgatási tárca.

A kormányzati portálon kedden közzétett előterjesztés arról is rendelkezik, hogy közterületen reggel 8 és este 8 óra között gyűjthető adomány, magáningatlanban pedig csak előzetes időpont-egyeztetés után kereshető fel az adományozó. A civil szervezetek gazdálkodásáról, az adománygyűjtésről és a közhasznúság egyes kérdéseiről szóló rendelettervezetben rögzítik, hogy az adományozás önkéntes és az adománygyűjtés nem járhat mások zavarásával. Zavarásnak minősülne a kéretlen elektronikus reklámüzenet, illetve az is, ha valakit kifejezett elutasítása ellenére ismételten megkeresnek adományozási felhívással. Az adománygyűjtés szabályait - az adományozók zavartalansága érdekében - szabálysértési tényállás szankciója biztosítja - áll a tájékoztatásban. Az adománygyűjtésre vonatkozó szabályozás hatálya alá kerül a civil szervezeteknek az adózói 1 százalék megszerzésére folytatott kampánya, valamint az elektronikus úton küldött reklámüzenet (például e-mail, SMS). Az előterjesztés lehetőséget ad az internetes adományszervezésre és adománygyűjtésre, ugyanakkor rögzíti, hogy ezzel kapcsolatos e-mail csak akkor küldhető, ha a címzett ehhez előzetesen írásban hozzájárult. A javaslat azt is meghatározza, hogy adománygyűjtő ládákat az adománygyűjtő szervezet erre feljogosított legalább két képviselőjének jelenlétében lehet csak felnyitni és jegyzőkönyvet kell felvenni a ládában talált adományról. Az előterjesztést a minisztérium azzal indokolja, hogy az adománygyűjtés kereteit eddig nem szabályozták, így előfordultak visszaélések ezen a téren. Azt is jelzik, hogy rendelettervezet kapcsolódik a december 5-én elfogadott egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény alapelveihez és keretszabályaihoz. A tervezet a törvénynek megfelelően meghatározza a közhasznúsági melléklet tartalmát is. A közhasznúsági mellékletet általános jelleggel minden közhasznú jogállású és minden civil szervezet elkészíti, ezzel biztosítva a szektor és az egyes szervezetek átláthatóságát - rendelkezne a közigazgatási és igazságügyi tárca.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.