Gazdaság

Hatmilliárd forintnyi kérelem érkezett a médiatanácshoz

Hatmilliárd forintnyi kérelem érkezett a médiatanácshoz

2011. december 21., szerda
Hatmilliárd forintnyi kérelem érkezett a médiatanácshoz

Mintegy nyolcszáz pályázat érkezett, összesen majdnem 6 milliárd forintot támogatási kérelemmel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának nem egész estés filmek gyártására kiírt pályázatának első fordulójára - tájékoztatta az MTI-t szerdán az NMHH Szóvivői irodája.

Közleményük szerint a pályázat első fordulója lezárult, a filmszakma képviselőit felvonultató bírálóbizottságok a legjobb pályamunkákról döntöttek. Emellett beérkeztek a tévéfilmterv- és tévéfilmforgatókönyv-pályázatok is. A médiatanács 2011 novemberében bocsátotta ki pályázatait a nem egész estés televíziós műfajok támogatására. A dokumentum-, az ismeretterjesztő és az animációs filmekre összesen 340 millió forint pályázati keretösszeg áll rendelkezésre. Az NMHH közlése szerint a filmszakma képviselőit felvonultató bírálóbizottságok a beérkezett munkákból a legjobb terveket választották ki a pályázat második fordulójára. Az első körös értékelésnél szempont volt, hogy a közszolgálati normák szerint tartalmas, értékes tervek jussanak tovább, valamint azt is mérlegelte a bírálóbizottság, hogy a tervek valóban megvalósíthatók-e és alkalmasak-e televíziós bemutatásra. A második fordulót követően a bírálóbizottság javaslata alapján a médiatanács dönt majd támogatásra javasolt filmalkotásokról. Eközben zajlik a tévéfilmtervekre és forgatókönyvírásra kiírt pályázat is: beérkeztek a pályamunkák a tévéfilmterv- és tévéfilmforgatókönyv-pályázatra. A kiírásra összesen 42 pályázat érkezett, több mint 60 millió forintos támogatási igénnyel. A filmtervekre és forgatókönyvekre 20 millió forint áll rendelkezésre. A szakmai bírálóbizottság javaslatai alapján a médiatanács januárban dönt arról, hogy mely munkákat támogatja. A nyertes forgatókönyvek és filmtervek alapján készülő televíziófilmek és filmsorozatok gyártását támogató újabb pályázatokat a médiatanács előreláthatólag a jövő év első negyedében hirdeti meg. A dokumentumfilmek, ismeretterjesztő filmek és animációs filmek gyártására, valamint a tévéfilmtervek és forgatókönyvek támogatására meghirdetett pályázati eljárások részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének honlapján (tamogatas.mtva.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.