Közélet

Földön járnak a Marson – fejlődő pályán a piac

Földön járnak a Marson – fejlődő pályán a piac

2011. december 19., hétfő
Földön járnak a Marson – fejlődő pályán a piac

Bár tél van, mégis akad Szegeden egy „bevásárlóközpont”, ahol a jeges évszakban is igazi, friss magyar élelmiszert kaphatunk. A Mars téren a verem homokja csillan a répán és a gyökéren, de ugyanolyan édes és tápláló most is a zöldség, mint egész évben. A piacot üzemeltető cég további fejlesztéseket tervez, miközben racionalizálja az árusítást.

A Szegedi Vásár és Piac Kft.-nek több terve is van a 2012-es évre: egyrészről szeretnék tovább fejleszteni a kispiacokat, másrészről racionalizálják gazdálkodásukat. Ennek egyik elengedhetetlen eleme a napidíjak és a bérletek árának emelése – beszélt portálunknak az elképzelésekről

Erdei Péter

ügyvezető igazgató. Hangsúlyozta: a nagycsarnok felépítésére mintegy 330 millió forint tagi kölcsönt kaptak az önkormányzattól, amit vissza kell fizetniük. Még karácsony előtt 22 millió forintot törlesztenek, de mivel közel az egyéves árbevételüket teszi ki a meglévő tartozás nagysága, annak rendezésére – a közgyűlés döntése értelmében – a közgazdasági irodával együttműködve dolgoznak ki egy minden fél számára elfogadható konstrukciót a februári testületi ülésig.

A szegedi a legolcsóbb piac?

„Évek óta csak az infláció mértékében nőttek a tarifáink, miközben például a megépült nagycsarnok egyéves üzemeltetésből is tapasztaljuk, hogy költségeink jelentősen növekednek. A takarítás, őrzés-védés, világítás és bizony télen olykor még fűtés is jelentősen emeli a kiadásainkat, miközben árszabásaink jóval a piaci átlag alattiak” – emelte ki az ügyvezető. Január elsejével ezért 15%-kal növelik a napidíjakat, s a bérletek árát is emelik.

„Országos viszonylatban jóval a piaci szint alatt, nyomott áron lehetett eddig havi bérletet váltani a Mars téri piacon: tulajdonképpen 13 nap díját kellett ezért kifizetni. Kérdem én: hol kapok ma ekkora, gyakorlatilag 60 százalékos kedvezményt bármelyik szolgáltatónál? Ha például elmegyek a sportuszodába, akkor bérletesként kilenc alkalmat vásárlok, és megkapom a tizediket ingyen, tehát tíz százalékot nyertem” – érzékeltette a különbséget Erdei Péter. Az igazgató elmondta: most 1500 forintot kell fizetni naponta egy asztalért, ez a jövő évtől 1800 forintra emelkedik. Debrecenben 2800, a Lehel téri nagypiacon 4200 a napidíj. Utóbbi piactéren egy forint kedvezmény sincs a bérletekre – hozott példákat más városokból.

Még biztonságosabb lehet a Mars tér

„Ha szigorúan nézzük, akkor mi egy bevásárlóközpont vagyunk, fel kell vennünk a versenyt a többi hasonló centrummal. Szerencsére fejlődő tendenciákat figyelhetünk meg, a forgalmunk kiemelkedő, hiszen az októberi hónapban például 25%-kal több autó parkolt nálunk, mint az előző évnek ugyanebben az időszakában. Csarnokaink összes üzlethelyiségét kiadtuk. Szeretnénk megtartani a vevőinket, sőt, az a célunk, hogy minél gyakrabban járjanak ki a Mars térre, ne csak akkor, mikor 'nagy piac' van. Látogassanak el hozzánk hétfőn is egy jó kis sülkolbászra, lángosra! Ezért tervezünk további fejlesztéseket is, növelnénk a Mars téren az asztalok számát, és a kispiacainkra is költenénk. Hosszú távon azt is el kívánjuk érni, hogy a Csillag téri, a Diófánál található és a Temesvári körúti piacok a környezetgazdálkodási kft. fenntartásából hozzánk kerülhessenek, így egységesen kezelhetnénk az egész piacrendszert” – emelte ki Erdei Péter, hozzáfűzve: ez ügyben konszenzus körvonalazódik. A piacvezető örömmel újságolta, hogy hamarosan körzeti megbízott iroda is működik majd a Mars téren, már a megyei rendőrkapitányságon a szerződéstervezet, így tovább javul majd a biztonság, nemcsak a piacon, hanem a környéken is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.