Bulvár

Figyelmességre int az ünnepek alatt a rendőrség

Figyelmességre int az ünnepek alatt a rendőrség

2011. december 2., péntek
Figyelmességre int az ünnepek alatt a rendőrség

A karácsonyi bevásárlások idején - az év vége miatt – már fáradtabbak, figyelmetlenebbek vagyunk, ezzel szemben a nagyobb bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön fokozottabban ki vagyunk téve az áldozattá válás lehetőségének - hívja fel a figyelmet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

A zseblopások jelentős részét utcán, piacon, bevásárlóközpontban, vagy tömegközlekedési eszközökön követik el. A megelőzés érdekében pénzüket, személyes irataikat, bankkártyájukat már otthonról történő elinduláskor tegyék biztonságos, nem észrevehető, vagy könnyen hozzá nem férhető helyre. A bankkártyához szükséges PIN kódot soha ne tartsák a bankkártyájuk mellett. Amennyiben lopás bűncselekmény történik és ezt észlelik, értesítsék a rendőrséget, ezzel egyidejűleg tiltassák le bankkártyájukat, illetve mobiltelefonjaikkal történő híváskezdeményezéseket a mobil szolgáltatónál. Zsúfolt helyeken táskájukat tartsák bezárva, lehetőség szerint kezükkel, karjukkal öleljék át. Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön tárcájukból pénzt vesznek ki, vagy épp nagy értékű mobiltelefonjukat látványosan használják, mert miután azt elteszik, megmutatják annak pontos helyét az Önöket figyelő bűnözőknek. Vásárlás közben pénztárcájukat és kézi táskájukat ne helyezzék a bevásárló kosarukba. Szintén erre az időszakra jellemző, hogy megszaporodik a járműveket érintő jogsértések száma is. A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat, táska akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték és az ablakbetörés módszerével történő eltulajdonításhoz elegendő lehet pár másodperc is. Miután gépjárművével leparkol, a jármű ajtaját, ablakokat zárja le, bármilyen rövid időre is hagyja magára azt. Az indítókulcsot mindig tartsa olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni. Amennyiben lehetősége van rá, parkoljon kijelölt parkolóban és olyan helyen, mely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, illetve belátható és forgalmas parkolóhelyen. Vagyonuk, értékük védelme érdekében alkalmazzanak minősített mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket. Amennyiben bűncselekmény elkövetését észlelték, hívják a Rendőrséget a 107-es telefonszámon. Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy a rendőrség a megye területén a karácsonyi és az év végi bevásárló forgalommal összefüggő jogsértések megelőzése, valamint az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében január közepéig fokozott ellenőrzéseket hajt végre. Figyeljünk oda környezetünkre, embertársainkra, előzzük meg a bűncselekmények elkövetését, hogy az ünnepek békésen, boldogan teljenek el - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.