Közélet

Fidesz: választókerületi pótlékot az egyéni képviselőknek!

Fidesz: választókerületi pótlékot az egyéni képviselőknek!

2011. december 14., szerda
Fidesz: választókerületi pótlékot az egyéni képviselőknek!

Választókerületi pótlék is járna az egyéni parlamenti képviselőknek a csaknem 750 ezer forintos illetmény mellé az új javadalmazási rendszerben, ha a parlament elfogadja a fideszes Tasó László módosító indítványát. A kormánypárti politikusnak a képviselők javadalmazásáról szóló javaslathoz benyújtott indítványa szerint a képviselő munkatársa is használhatná az Országgyűlés Hivatala által biztosított üzemanyagkártyát.

Tasó László

kezdeményezése alapján az egyéni képviselők választókerületi pótlékát az alapján állapítanák meg, hogy hány önálló közigazgatási területet érint az adott kerület. Eszerint a fővárosban, a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban ha a választókerület legfeljebb két önálló közigazgatási területet érint, akkor a pótlék mértéke a tiszteletdíj öt százaléka lenne. Öt településig tíz százalék, tíz településig tizenöt, huszonöt településig pedig húsz százalék lenne a pótlék mértéke. A több mint huszonöt önálló közigazgatási területet érintő választókerületek esetében a tiszteletdíja huszonöt százalékos pótlékára lenne jogosult a képviselő. Az üzemanyagkártya-használat tervezett szabályozását Tasó László úgy módosítaná, hogy a kártya nemcsak a képviselő, hanem munkatársa nevére, és nem egy, hanem két gépkocsi rendszámára is kiállítható lenne. A kártyát nem évente, hanem félévente töltetné fel a fideszes politikus, a felhasználható összeg kiszámításánál pedig egységesen egy kétezer köbcentiméteres Skoda SuperB fogyasztását tenné irányadóvá. A kormánypárti politikus javasolja azt is, hogy "az országgyűlési egyéni választókerületek területi, földrajzi és településszerkezeti eltérései miatt" az egyéni képviselőknek járjon pótkeret az üzemanyagkártyán, attól függően, hogy hány település tartozik a kerületükhöz. A pótkeret igénybevétele ugyanakkor kizárná az ingyenes tömegközlekedés lehetőségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.