Közélet

Fenyőkörkép: csak a nordmann drágult valamelyest + FOTÓK

Fenyőkörkép: csak a nordmann drágult valamelyest + FOTÓK

2011. december 22., csütörtök
Fenyőkörkép: csak a nordmann drágult valamelyest + FOTÓK
Évek óta alig változik a piacokon és az áruházak, multik parkolójában kínált fenyőfák ára, hiszen már 2007-ben is nagyjából ugyanannyit fizettünk értük, mint napjainkban, legfeljebb most a válság miatt jobban megérezzük pénztárcánkon azt a néhány ezer forintot. A városban egyre több helyen árulnak fenyőfát, viszont mindenhol megerősítették, hogy az igazi roham elmaradt, általában gyérebb az érdeklődés és a kereslet, mint tavaly. Valószínűleg az ünnepek előtti igazi dömping is elmarad. A Cora parkolójában kizárólag nordmann fenyők árusítása folyik. A híradásokból ismert méterezés sehol sem divat, mindenhol darabszámra árulják a portékát, a kisebb olcsóbb, a nagyobb meg értelemszerűen drágább. Mindegyik fa be van címkézve, így felesleges kérdezősködni. A fenyőárus szerint ez a legnépszerűbb fajta, nem szemetel, nem hullik a levele, és az otthon melegét is a legjobban bírja. A vásárlók elsősorban az árakat nézik, a fa nagysága, szépsége, koronájának egyenletessége másodlagos szempont. Itt csupán vágott fenyőfákat kínálnak eladásra, földlabdással nem bajlódnak, de mint mondják, nem is nagyon van igény rá. Az áru fogyásából arra lehet következtetni, hogy az emberek nem kapkodják el a vásárlást, a kihozott famennyiség mindössze 20-25 százaléka fogyott el hétfőn délig. Válogatáskor a nagyobb és szebb példányokat részesítették előnyben.

A vásárlók kivárnak

Bera István kereskedő a Szabadkai úti Lidl áruház parkolójában kínálja portékáját, nála szinte minden fenyőfajta kapható különböző áron. December 6-án kezdték az árusítást, társával minden nap kint vannak. Vásárolható itt Zalából származó ezüstfenyő, nordmann, luc, szerb luc, fekete és vörös luc, földlabdás ezüstfenyő. A különböző fajta lucfenyők 1000-3000 forintba kerülnek, a nordmann árát viszont lejjebb vitték, 5000-8000 forintért már kaphatók 2-3 méteres gyönyörű példányok. A fiatal, 3 éves cserepes fenyőfák 3000-3500 forintért elvihetők, s az a tulajdonságuk, hogy 1-2 éven belül teljesen acélkék lesz a tűlevelük. A kereskedő szerint csak a nordmannok ára drágult valamelyest a tavalyi évhez viszonyítva, de hát mindennek az ára ment föl, miért lenne éppen ez kivétel. A vásárlók még mindig kivárnak, sok a fenyőárus az idén, ezért az emberek alaposan szétnéznek, mielőtt döntenének. Istvánnak sikerült a fák javát eladnia, odahaza még mintegy 100 gazdára vár. Kiss Sándor valóságos fenyőkirály, 20 multi parkolója tartozik hozzá, Csongrád megyén kívül Békésben, Zalában és Somogy megyében is árusít fenyőfákat. Az elmúlt években Sándor pirotechnikai eszközök eladásával foglalkozott, az idén döntött úgy, kipróbálja a fenyőfázást is. Csurgóról, Gyékényesről szerzi be az árut - tulajdonképpen ez a kettő, illetve a környező települések látják el szinte az egész országot. A nordmannt most nehéz eladni, mert a termelők is árat emeltek, meg fából is kevesebb termett. Ez a legkeresettebb és legnépszerűbb fenyőfajta, csak éppen az árát nem nagyon akarják megfizetni a vásárlók, véli a kereskedő. Az 1 méterestől a 4 méteresig kínál különböző fenyőfákat, sőt szükség szerint spéci gépekkel a fák törzsét is méretre faragják, hogy beleférjenek a tartóba.

Ami megmarad, eltüzelik

Sokan még úgy nyilatkoztak, nincs itt a fenyővásárlás ideje. Sándor szerint a forgalom közel sem lesz akkora, mint az elmúlt években, a válság ezt az ágazatot is megtizedelte. A "fenyőkirály" egyébként szerdától már féláron kínálja fáit a különböző bevásárlóközpontok parkolóiban. Az el nem adott fenyőkre már talált megoldást, jön egy ismerőse, aki elszállítja a maradék fát és eltüzeli. A legtöbb fa és a legnagyobb választék nyilván a Mars téren található. A piacigazgatóság a tavalyihoz hasonló nagyságú területet kerített el az árusok számára, összesen 56 kereskedő kínálja megvételre a fenyőfáit. A kínálat és az árak itt is változatosak: van ezer forintos luc, és tízezer forintnál is drágább nordmann. A szegedi egyetemen hatodik alkalommal az idén is lehetett karácsonyfát bérelni december 5 és 14 között. Az egyetem diákjai és dolgozói ezúttal is elsőbbséget élveztek, csak a fennmaradt fákra lehetett benyújtani az igényt. December 16-án a TIK elől mindenki hazavihette a kiválasztott kölcsönfáját. Az egy-két méteres lucfenyők bérleti díja egységesen 6000 forint volt. Ebből egy ezres visszajár azoknak, akik január 9-től 11-ig 9-16 óra között visszaviszik a fát, amit aztán a környezettudatosság jegyében ismét kiültetnek szegedi óvodák, iskolák, közintézmények udvarára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.