Közélet

Fellegi lemond miniszteri posztjáról (FRISSÍTVE)

Fellegi lemond miniszteri posztjáról (FRISSÍTVE)

2011. december 8., csütörtök
Fellegi lemond miniszteri posztjáról (FRISSÍTVE)

Feladatainak sokasága miatt lemond miniszteri posztjáról Fellegi Tamás. Orbán Viktor a hétvégén személyesen konzultál a miniszterrel, és a jövő héten születhet döntés. Az MSZP szerint Matolcsynak kellett volna távoznia.

A nemzeti fejlesztési miniszter csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: szerdán felvetette a miniszterelnöknek, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél felmentését. Fellegi feladatainak sokasága miatt kénytelen lemondani a tisztségről.

Orbán a hét végén konzultál a miniszterrel

Szijjártó Péter

, a miniszterelnök szóvivője Marseille-ben, az Európai Néppárt kongresszusának helyszínén magyar újságíróknak elmondta: Fellegi Tamás valóban beszélt

Orbán Viktorral

, aki "érti a nemzeti fejlesztési miniszter által felvetett szempontokat". Orbán Viktor a tervek szerint péntek éjjel tér haza Budapestre - a brüsszeli uniós csúcstalálkozóról, ahová Marseille-ből utazik -, így a hét végén személyesen is egyeztet a tárcavezetővel, és ezután a lehető leghamarabb meghozza a szükséges döntéseket - közölte a szóvivő. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor elfogadta-e Fellegi Tamás lemondását vagy sem, Szijjártó Péter megismételte: "konzultáltak, és érti a miniszter által felvetett szempontokat", szombaton vagy vasárnap személyesen is találkoznak, egyeztetnek, a jövő héten pedig megszülethetnek a szükséges döntések. Arra, hogy egy lehetséges utódról van-e már szó, a kormányfő szóvivője azt válaszolta: az, hogy ez egyáltalán napirendre kerül-e, a tárcavezető és a miniszterelnök személyes találkozója után dől el. Fellegi Tamás csütörtökön Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy szerdán felvetette a miniszterelnöknek, kezdeményezze Schmitt Pál köztársasági elnöknél a felmentését. A fejlesztési minisztérium vezetője döntését feladatainak sokaságával indokolta, mert a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokra akar összpontosítani.

Az MSZP szerint Matolcsynak kellett volna lemondania

Az MSZP szerint nem Fellegi Tamásnak, hanem

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszternek kellene távoznia. A szocialisták ezt követelik, és azt, hogy a kormány haladéktalanul hozza létre a önálló pénzügyminisztériumot.

Józsa István

frakcióvezető-helyettes szerint azzal, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter felajánlotta lemondását, nyilvánvalóvá vált, hogy "vállalhatatlan a miniszterelnök és jobbkezének gazdaságpolitikája". A szocialista politikus közleménye - amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez - Fellegi Tamás döntését összefüggésbe hozta azzal, hogy tárcájánál korábban leváltották

Olajos Péter

zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárt, majd

Bencsik János

energiaügyi államtitkár is bejelentette, hogy távozik a tárcától, így "lassan már alig akad szakpolitikusa a minisztériumnak". A döntéssel kapcsolatban az MSZP-s képviselő felvetette: az a példa nélküli eset történhet meg, hogy nem miniszter irányítja a magyar küldöttséget a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon. Fellegi Tamás csütörtökön feladatainak sokaságával indokolta lemondását, mondván, hogy az IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani.

Mesterházy: Fellegi nem vezetheti az IMF-fel tárgyaló delegációt

Mesterházy Attila

csütörtökön sajtótájékoztatón sürgette, hogy a miniszterelnök Fellegi Tamás helyett új vezetőt nevezzen ki az IMF-fel tárgyaló delegáció élére. Mint mondta, a küldöttséget - amelyben a nemzeti fejlesztési miniszter mellett Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke kapott helyet - kormányzati felelősséggel rendelkező vezető politikusnak kell irányítania, abban "civileknek" nincs helye. Az MSZP elnök-frakcióvezetője a nemzeti fejlesztési miniszter lemondásával kapcsolatban úgy vélekedett: a háttérben nem Fellegi Tamás feladatainak sokasága áll, hanem feltehetően az, hogy nem kíván tovább azonosulni "a magyar utas, dilettáns, idióta gazdaságpolitikával", amelyet Matolcsy György és Orbán Viktor másfél éve folytat. Mesterházy Attila újólag a nemzetgazdasági miniszter menesztését és önálló pénzügyminisztérium létrehozását szorgalmazta. Ugyanis - folytatta - ha a kormány nem változtat gazdaságpolitikáján és "menetel a görög úton előre", elkerülhetetlenné válik az ország csődje. A fejlesztési miniszter lemondásának másik oka az lehet, hogy alulmaradt

Simicska Lajossal

, a Fidesz korábbi pénztárnokával szemben, miután "nem engedett bizonyos kéréseknek" - jelentette ki az MSZP elnöke, megjegyezve, hogy a Fellegi Tamás által vezetett tárca fontos állami vállalatok tulajdonosi jogait gyakorolja. Fellegi Tamás csütörtökön feladatainak sokaságával indokolta lemondását a miniszteri tisztségről, mondván, hogy a várhatóan januárban kezdődő IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.