Közélet

Égi parádéval ünnepelte születésnapját Béketelep + FOTÓK

Égi parádéval ünnepelte születésnapját Béketelep + FOTÓK

2011. december 17., szombat
Égi parádéval ünnepelte születésnapját Béketelep + FOTÓK

Századik születésnapját ünnepelte Szeged egyik nagy múltú városrésze. A béketelepiek az óvodások műsora mellett tortával és tűzijátékkal is készültek e jeles évfordulóra.

1911 őszén osztottak először telkeket Béketelepen, ezt ünnepelték a helybéliek a Régi posta utcai játszótéren. „Minden magára valamit is adó közösség emlékezik múltjára, időseire. Egy ilyen jeles ünnepet, amikor száz esztendős egy településrész, méltó módon meg kell ünnepelni” – nyilatkozta portálunknak

Mihálffy Béla

. A Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő szerint az iskolára a legbüszkébbek a környék lakói, hiszen azt saját kezükkel építették fel. Hozzátette, sajnos 77 évnyi működés után az intézményt bezárták 2003-ban. Az ünnepségen az óvodások műsora után az iskola volt igazgató-helyettese, Balázs Imre is köszöntötte az egybegyűlteket. A könyvtáros 50 évig dolgozott a most 100 éves Béketelepért. A körzet fideszes országgyűlési képviselője,

Nógrádi Zoltán

úgy látja, hogy az elmúlt évtizedekben Szeged peremkerületeit eléggé elhanyagolta a városvezetés. „Ezt tapasztalom másutt is, így Kecskésen és Szentmihályon is. Most kezdtünk ahhoz a munkához, amit már húsz esztendővel ezelőtt meg kellett volna csinálni, amikor a települések megalapították az önkormányzataikat, igazi gazdája lett a közösségeknek. Ez Szegeden nem történt meg, sőt az évek folyamán egyre inkább központosultak az erőforrások és a gondolkodás is a torony alá” – mondta el. Nógrádi szerint azzal, hogy Béketelepen egyesületeket és civil szervezeteket hívtak életre, elkezdték építeni a közösséget, hogy újra élhetővé tegyék a területet. „Ez nem jelenti azt, hogy itt nem mozog ugyanúgy a közösségi vérkeringés mint máshol, csak nincs igazán gazdája” – hangsúlyozta.

Mihálffy Béla úgy látja, a gyermekek jelentik a településész jövőjét. A 100 éves jubileum kapcsán portálunknak korábban azt nyilatkozta, Béketelep egyetlen közintézménye az 50 fővel működő óvoda, ám a képviselő eltökélt abban a tekintetben, hogy változtat a helyzeten. „Jelen pillanatban alvó városrészről beszélhetünk, az új Béketelep nevet viselő részen azonban 200 közművesített telek van, s a jövőre nézve ez biztató. Ugyanis ha ott házak épülnek és családok költöznek oda, akkor talán újraindulhat az iskola” – jelentette ki a politikus. Meglepetések és finomságok nélkül nincs ünneplés. A játszótéren fenyőt állítottak, amit fel is díszítettek az óvodások közreműködésével, e köré gyűltek a környékbeliek. A hideg szeles időben forralt bort és teát is osztottak, illetve tortával várták az ünnepségre érkezőket. A köszöntők és a műsor után pedig látványos tűzijáték is jelezte, hogy száz esztendős Béketelep.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.