Közélet

Drága lehet a vasárnapi nyitva tartás

Drága lehet a vasárnapi nyitva tartás

2011. december 21., szerda
Drága lehet a vasárnapi nyitva tartás

Hátrányosan érinthet több, vasárnap is működő vállalkozást, főként a plázákban működő üzleteket az új munka törvénykönyvének lehetséges jogértelmezése - írta szerdai számában a Világgazdaság.

A több műszakos munkarendet ugyanis több műszakos tevékenység váltja, azonban a lapnak nyilatkozó szakértő szerint a kereskedelmi egységek esetében kérdéses, hogy például a bolt vagy raktár rendezése ennek minősül-e. Hozzátették: a felvetés azért fontos, mert a jogszabály kimondja: csak akkor van szó több műszakos tevékenységről, ha a munkáltató heti működése meghaladja a 80 órát. Ha ezt nem éri el, akkor a vasárnapi munkavégzés nem tekinthető rendes munkaidejű munkának, így csak rendkívüli munkavégzésre hívhatják be a dolgozókat, vagy - a pihenőnapon való munkavégzés szabálya miatt - 100 százalékos pótlékot kell fizetni a munkavállalónak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.