Kultúra

Csontváry házvezetőnője is megérkezett a Móra-múzeumba

Csontváry házvezetőnője is megérkezett a Móra-múzeumba

2011. december 14., szerda
Csontváry házvezetőnője is megérkezett a Móra-múzeumba

Csontváry gácsi házvezetőnőjének portréja is megérkezett a Móra-múzeum kibővített kiállítására. Az Almát hámozó öregasszony mellett a Kultúrpalotában vendégeskedik Csontváry kedvenc őze és madarai is. A december 22-ig meghosszabbított tárlat szentesi kollekciója ingyen látogatható.

Csontváry Kosztka Tivadar

saját patikát nyitott 1884-ben Gácson. Tíz évig dolgozott gyógyszerészként a felső-nógrádi városkában, ahol szabadidejében a közművelődésről írt újságcikkeket. Mikor a patikájának bevétele elérte a napi négy koronát, a gyógyszertárat kiadta és európai körútra, a napút színeinek keresésére indult. Almahámozás közben festette meg gácsi házvezetőnője portréját, melynek szokatlan hosszúkás formája nem véletlen: Csontváry bonyolult számítások alapján választotta ki ezt a képméretet. Korai művei közül többet olyan gyengének tartott, hogy patikájának padlására űzte és még közeli barátainak sem mutatta meg őket. A Szentesről beérkezett festmények egyikén Csontváry kedvenc őzét láthatjuk, a Wethmüller Mihályról készült grafikára pedig felírta a modell véleményét is: „Tizenhét éve állok modellt, kedves uram, de oly erőteljesen, mint Ön, még senki sem talált el.” A kibővült Csontváry-kiállítás december 22-ig látható a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A szentesi kollekciót ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.