Közélet

Bojkottálja a választójogi vitát a Demokratikus Koalíció

Bojkottálja a választójogi vitát a Demokratikus Koalíció

2011. december 2., péntek
Bojkottálja a választójogi vitát a Demokratikus Koalíció

Bojkottálja a választójogi törvény vitáját a Demokratikus Koalícióhoz (DK) tartozó tíz független képviselő, módosító javaslatokat nem nyújtanak be és a szavazáson sem fognak részt venni - tudatta egyikük, Kolber István pénteken sajtótájékoztatón.

A politikus indoklásképpen elmondta: a Fidesz által benyújtott indítványról előzetesen nem folyt érdemi egyeztetés, ráadásul az véleményük szerint ellehetetlenítené a kormányváltást, a parlamenti váltógazdálkodást.

Kolber István

öt - korábban a pártelnök,

Gyurcsány Ferenc

által már ismertetett - feltételt nevezett meg, amelyek teljesítése esetén hajlandók lennének vitatkozni a választójogi törvényről. Így sürgette a jobboldalnak kedvező választókerületi határok módosítását, a határon túl élők szavazati jogának kizárását, a győztes jelöltek kompenzációjának megszüntetését, hogy engedélyezzék a politikai hirdetéseket az elektronikus médiában, valamint hogy a választói névjegyzék összeállítása automatikus és ne előzetes regisztrációhoz kötött legyen. Az utóbbi két ügyet egyébként a választási eljárásról szóló törvénynek kell majd rendeznie. Arra az újságírói megjegyzésre, hogy a DK által javasolt bojkotthoz a többi ellenzéki párt nem csatlakozott, annyit mondott: voltak kételyeik azzal kapcsolatban, hogy megteszik-e. Az MTI kérdésére, hogy Gyurcsány Ferenc ugyancsak a Facebookon megfogalmazott véleménye, amely szerint hajlik rá, hogy nem szabad részt venniük egy olyan országgyűlési választáson, amelyet a Fidesz által most javasolt szabályok szerint rendeznének meg, végleges álláspont-e, úgy válaszolt: a Demokratikus Koalíció nem döntött erről, ez egyelőre egy felvetés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.