Gazdaság

Bejelentkezés az eva törvény hatálya alá

Bejelentkezés az eva törvény hatálya alá

2011. december 9., péntek
Bejelentkezés az eva törvény hatálya alá

Változás a 2012. adóévre, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) mértéke a jelenlegi 30 százalékról 37 százalékra, valamint az árbevételi határ 25 millió forintról 30 millió forintra emelkedik.

Az eva tv. hatálya alá újonnan bejelentkezők a 2012. évre vonatkozóan az adónem választását 2011. december 1-je és december 20-a között a székhelyük szerint illetékes megyei NAV adóigazgatóságokon tehetik meg, mely bejelentkezést 2011. december 20-ig írásban akár vissza is vonhatják. Az eva tv. hatálya alóli kijelentkezést ugyancsak ezen határidőn belül lehet megtenni, mely határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztését lehet benyújtani. Az egyéni vállalkozók a bejelentkezés során nyilatkozhatnak arról is, hogy a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat), valamint a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat havonta a tevékenység piaci értékét meghaladóan fizetendő járulékalap után fizetik meg. Az eva tv. hatálya alól történő kijelentkezés esetén a megfelelő számú adatlapon kötelesek az erre kötelezettek az általános forgalmi adókötelezettség tekintetében bejelentést tenni. A nyilatkozaton fel kell tüntetni, hogy eva alanyiság megszűnése miatt történik a bejelentés, valamint meg kell jelölni az általános forgalmi adó tekintetében 2012. január 1-jétől alkalmazandó adózási módot. Amennyiben adózó 2011. december 20-án nem felel meg az e törvényben meghatározott bármely feltételnek, vagy az állami adóhatóságnál, vámhatóságnál, továbbá önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása van, köteles bejelentést tenni az adóhatóság felé arról, hogy a következő adóévben adókötelezettségeit már nem az e törvényben meghatározott adóalanyra vonatkozó rendelkezések alapján fogja teljesíteni. Az eva tv. hatálya alá való bejelentkezésre, illetve az az alóli kijelentkezésre szolgáló adatalapok letölthetőek

a NAV honlapjáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.