Az új családvédelmi törvény nyitott és befogadó

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A családok védelméről szóló sarkalatos törvény nyitott és befogadó, a családon belüli kapcsolatokat írja le – mondta Rétvári Bence vasárnap az MTI-nek az új jogszabállyal és a család fogalmával kapcsolatban az utóbbi napokban megjelent véleményekre reagálva.

A KDNP alelnöke kiemelte: a meghatározás a családot megalapozó kapcsolatrendszereket írja le. Ezek lehetnek a leszármazás, a házasság, a családba fogadó gyámság, illetve az örökbefogadás. E belső kapcsolatoknak az összessége alkothatja a családot, mely – mint mondta – így nyilván többféle is lehet.

Hozzátette: a javaslat középpontjában a gyermek áll, a családnak is a gyermek az alapja. A család úgyis létrejön, ha a szülők házasok, de akkor is létrejön, ha nem házasságban születik a gyermek. Ugyanakkor a tervezet családdefiníciójába ugyanúgy beleférnek a nagyszülőkkel együtt élő többgenerációs családok, mint az egyszülős családok – fejtette ki.

Nem bélyegez meg vagy részesít hátrányban tehát senkit sem a javaslat, mert a gyermek érdekeire koncentrál és nem a szülők közötti viszonyra – fejtette ki a kereszténydemokrata politikus.

Rétvári Bence hangsúlyozta: “nem erőszakos” a törvény családfogalma, hiszen akik maguk döntenek úgy, hogy nem akarnak házasságban, családban élni, azokat akaratuk ellenére nem minősíti családnak a törvény. Sokan vannak, akik úgy gondolkodnak a házasságról és a családról, hogy “nekik nem kell a papír.” Esetükben a sarkalatos jogszabály kerüli “a paternalizmust”, és nem emeli őket a törvény erejénél fogva olyan kategóriákba, amelyekbe szabad döntésükből nem akarnak kerülni. A törvény gyermekközpontú, és tiszteli a felek szabad akaratát – összegezte.

A KDNP alelnöke megjegyezte: a családügyi törvény deklaráltan nem értéksemleges, hiszen “a család az emberi történelemben már a jog és az állam kialakulását megelőzően létrejött önálló közösség, amely erkölcsi alapon nyugszik.”

A javaslat egyértelműen rögzíti – tette hozzá Rétvári Bence -, hogy a házasság és a család minden más együttélési formánál előnyösebb a társadalom és az állam számára, hiszen ezek stabilabb kapcsolatok, jobban szolgálják a felek személyiségének kiteljesedését és biztonságát, több gyermek vállalására ösztönöznek, illetve biztosabb testi, szellemi közeget jelentenek a felnövő gyerekeknek.

A családvédelmi törvény általános vitáját pénteken folytatta le a parlament.

Előző sztori

Nagycsaládos katonák gyerekeit köszöntötte Hende

Következő sztori

Adventi Kavalkád: Ahol jó adni, ahol jó kapni! + FOTÓK, VIDEÓ