Közélet

Az idén is megerősített szolgálattal dolgozik szilveszterkor az Országos Mentőszolgálat

Az idén is megerősített szolgálattal dolgozik szilveszterkor az Országos Mentőszolgálat

2011. december 31., szombat
Az idén is megerősített szolgálattal dolgozik szilveszterkor az Országos Mentőszolgálat

Az irányítócsoportokat megerősítették, száz százalékos kapacitással készül a szilveszter éjszakára az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - mondta Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos az OMSZ budapesti sajtótájékoztatóján szombaton.

Mint kifejtette: országosan mintegy 550, csak Budapesten és környékén pedig nagyjából 100 mentőautó lesz készenlétben.

Győrfi Pál

az OMSZ szóvivője azt mondta: szilveszterkor a legtöbb hívást éjjel 11 és hajnali fél 5 között kapják. „Nagyüzemben” főként Budapesten és a nagy városokban dolgoznak. A mentődolgozók csak a fővárosban nagyjából 600-700 esetet látnak el - tette hozzá. Az OMSZ felhívta a figyelmet a pirotechnikai eszközök, köztük a petárda veszélyeire, amelyet egyébként hivatalosan nem is szabad használni. Győrfi Pál azt mondta: a tapasztalatok alapján általában az illegálisan forgalomba hozott, nagy hatóerejű pirotechnikai eszközök, vagy a házilag barkácsolt eszközök okozzák a nagyobb bajt. Szakszerűtlen használat esetén ezek súlyos, akár maradandó sérüléseket is okozhatnak – hangsúlyozta. A szóvivő ugyanakkor elmondta: a tendencia némileg javult, mivel tavaly összesen négy súlyos petárdabalesethez kellett kivonulniuk. Ennek kapcsán viszont felhívta a figyelmet: az égési sérülések esetében kiemelten fontos, hogy még a mentők kiérkezése előtt 15 percig folyó hideg víz alá tartva meg kell kezdeni a sérülés hűtését. Győrfi Pál azt is kiemelte, hogy az idén is fagypont körüli időre, akár mínusz fokokra is számíthatunk szilveszter éjszaka, így az utcán fennáll a kihűlés, a fagyás veszélye. A mentőszolgálat azt kéri: az együtt szórakozók ne hagyják egyedül az utcán azt a társukat, aki esetleg többet ivott a kelleténél, hanem inkább kísérjék haza. Abban az esetben pedig, ha egy rászorulón fagyási sérülést észlelnek fontos, hogy a fagyott testrészt nem szabad dörzsölni, csak be kell bugyolálni a mentők kiérkezéséig - emelte ki a szóvivő. Győrfi Pál év végi összesítésük alapján elmondta: az Országos Mentőszolgálat 2011-ben csaknem egymillió embert látott el, annak ellenére, hogy az „egyszerű betegszállítást” 2008 óta már nem ők, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben álló magán-betegszállítók végzik. A szolgálat mintegy 7000 mentődolgozója, 2011-ben nagyjából 33 millió kilométert tett meg Magyarország útjain – mondta az OMSZ szóvivője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.