Gazdaság

Az eredetvédelem és a fóliás termesztés növelheti a fűszerpaprika termőterületét

Az eredetvédelem és a fóliás termesztés növelheti a fűszerpaprika termőterületét

2011. december 7., szerda
Az eredetvédelem és a fóliás termesztés növelheti a fűszerpaprika termőterületét

Az eredetvédett termék ismertségének növekedése és a fóliás termesztés elterjedése eredményezheti a fűszerpaprika termőterületének gyarapodását – hangzott el a Fűszerpaprika reneszánsza című konferencián hétfőn Szegeden.

Molnár Anita

, a Szegedi Fűszerpaprika Konzorcium vezetője elmondta, a hazai termőterület a néhány évtizeddel ezelőtti töredékére, a becslések szerint 1200 hektárra esett vissza, ebből mintegy 500 hektár található a szegedi tájkörzetben. A hazai fogyasztás kétharmadát adja az import, amellyel csak akkor lehet felvenni a versenyt, ha a magyar termelők a legmagasabb minőségi igényeknek megfelelő terméket tudják előállítani – hangsúlyozta a szakember. A szegedi paprika és szegedi fűszerpaprika őrlemény 2010 őszén kapta meg az oltalom alatt álló eredet megjelölést. Az ezt tanúsító emblémát és nevet azok használhatják, akik a termékleírásnak megfelelően, a 19 szegedi paprika fajta valamelyikét termesztik fémzárolt vetőmag felhasználásával, a szegedi tájkörzetbe tartozó 88 település valamelyikén, és a termés szárítását, őrlését és csomagolását is itt végzik – tudatta Molnár Anita. A konzorcium nyilvántartása szerint jelenleg mintegy 35 hektáron folyik eredetvédelem alatt álló paprika termesztése. A szakember attól, hogy a beszerzők és a fogyasztók megismerik a magas minőségű terméket, a bizalom erősödését és végső soron a termőterület növekedését várja.

Somogyi György

paprikanemesítő elmondta, a gazdálkodók körében egyre népszerűbbé válnak a fólia alatt termeszthető fűszerpaprika fajták. A magas festéktartalmú fajták egyaránt léteznek csípős és nem csípős változatban is. A decemberben elvetett magokból kikelő palánták már februárban ültethetők és az első termés májusban szüretelhető. Ennek előnye, hogy a feldolgozás legköltségesebb része, a szárítás a legmelegebb nyári hónapokra esik, így jelentős energia-megtakarítás érhető el – tudatta a szakember. A betakarítási időszak a fóliás fűszerpaprika esetében akár november végéig, december elejéig is tarthat, ezzel az egy négyzetméteren előállított fűszerpaprika őrlemény mennyisége az egy-két kilogrammról akár három kilogrammra növelhető – tette hozzá Somogyi György.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.