Közélet

Alig változott a pártok népszerűsége

Alig változott a pártok népszerűsége

2011. december 8., csütörtök
Alig változott a pártok népszerűsége

A Századvég legfrissebb felmérése szerint az előző hónapok csökkenő tendenciája után decemberre stabilizálódott, enyhe mértékben emelkedett a választópolgárok politikai aktivitása.

A megkérdezettek 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti választáson. A kormánypártok továbbra is őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében. A felmérés szerint enyhén csökkent a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya. Jelenleg a megkérdezettek 39 százaléka tartozik ebbe a körbe. Az ezer ember december eleji, telefonos megkérdezésével készült közvélemény-kutatás szerint az elmúlt hónap leglátványosabb tendenciái az ellenzéki oldalon figyelhetők meg, ahol megjelent a Demokratikus Koalíció. A kormánypártok továbbra is őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében. December elején a pártok erőviszonyai nem mutatnak döntő változást. A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalékon, az MSZP pedig 12 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 5, a Jobbiké 10 százalék. A

Gyurcsány Ferenc

vezette Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága 2 százalékos. A felmérés szerint az ellenzéki oldalon a DK megjelenésével párhuzamosan csökkent az LMP támogatottsága. A biztos szavazó pártválasztók között a kormányzó pártok jelenleg 49 százalékon, a szocialisták 21 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 18 százaléka adná voksát a Jobbikra, 7 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A DK a biztos pártválasztók körében 3 százalékon áll, azaz egy most vasárnap tartandó választáson ez a párt nem jutna be a parlamentbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.