Sport

A sporttörvény változásairól tájékozódtak

A sporttörvény változásairól tájékozódtak

2011. december 6., kedd
A sporttörvény változásairól tájékozódtak

Többek között a hétfőn este módosított sporttörvény részleteiről hallgathattak meg tájékoztatót a sportszövetségek tisztségviselői a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkársága és a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) kétnapos értekezletének keddi napján.

A NEFMI tájékoztatása szerint "A magyar sport szervezeti, strukturális és koncepcionális kérdései" címet viselő szakmai összejövetelt a szövetségek főtitkárainak szervezték, de a sportszakma civil oldalának vezetői is meghívást kaptak. A zártkörű szimpóziumon

Szekeres Pál

, a NEFMI helyettes államtitkára kiemelte, hogy hétfőn pont került egy hosszú folyamat végére, amely alapjaiban változtatja meg a hazai sportéletet. "Az új struktúra kialakítását hosszas munkafolyamatok előzték meg, melyeket a sport köztestületekkel, valamint a magyar sportélet különféle ágazatainak irányításában, koordinálásában szerepet vállaló szakmai szervezetekkel közösen tekintett át az állami sportvezetés" – hangsúlyozta a helyettes államtitkár a minisztériumi közlemény szerint. Szekeres Pál arról is szólt, hogy a közel másfél éve zajló társadalmi egyeztetések során kialakított sporttörvény egyszerűsíti, átláthatóbbá, hatékonyabbá, összességében várhatóan eredményesebbé teszi a hazai sportélet működését. "A módosítások hozzájárulnak a sportszakmai érdekek erőteljesebb érdekérvényesítéséhez és áttekinthetőbbé teszik a sport finanszírozási rendszerét is" - mondta, kitérve arra is: "A szakmai szervezetekkel közösen kialakított új rendszer megszünteti az indokolatlan szervezeti túltagoltságot, az abból fakadó átfedéseket és a sportszakmán belüli információ áramlás javításával segíti a sportszakmai elveken alapuló döntéshozatalt is. Az új dokumentum eredményeképp a jövőben követhetőbbé válik a sport támogatási és finanszírozási rendszere, a sportingatlan- és infrastruktúra területe, a sporttudomány, a sportegészségügy, a doppingellenes küzdelem."

Molnár Zoltán

, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára az átvett feladatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az új sporttörvény szerint a közeljövőben bővül a MOB feladat- és hatásköre. Az eddigi öt helyett január 1-jétől egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság irányítja a magyar sportéletet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként. "A siker kulcsa az lehet, ha a MOB nagy hangsúlyt fektet a civil szakszervezetekkel és az állami sportirányítással történő együttműködésre" – mondta a főtitkár. A sporttörvény módosítását, a fideszes

Bánki Erik

és

Szalay Ferenc

javaslatát 275 igen szavazattal, 42 ellenében, 5 tartózkodás mellett hagyta jóvá hétfőn az Országgyűlés. Eszerint megszűnik a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség és Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége. Jelenlegi feladataikat a MOB veszi át úgy, hogy az eddig önálló szövetségek által irányított területek a MOB szakmai tagozataiként tovább működhetnek, vezetőik pedig az olimpiai bizottság alelnökei lesznek A MOB kompetenciája lesz az is, hogy a szakmai tagozatok működésére és feladataikra tekintettel döntsön az állami támogatás elosztásáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.