Gazdaság

A magyar vetőmag nemzeti kincs

A magyar vetőmag nemzeti kincs

2011. december 8., csütörtök
A magyar vetőmag nemzeti kincs

A tárca sajtókampányt indít a nemzetközileg is elismert magyar vetőmag népszerűsítésére – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter Kiskunhalason.

Fazekas Sándor

a Kiskun Kereskedelmi és Nemesítő Kft.-nél tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a vetőmag előállítás jelenleg a gazdaság legsikeresebb ágazata Magyarországon, melyet a világ exportőrei között a 9., míg az Európai Unióban a 3. helyre rangsorolnak. A magyar vetőmag azonban nem csupán egy nemzetközileg elismert árucikke, de egyúttal nemzeti kincse Magyarországnak, amelynek népszerűsítését a szakminisztérium a most induló sajtókampánnyal is igyekszik elősegíteni – fogalmazott. Az akció időszerűségére utalva jelezte: az üzemi méretekben gazdálkodók és a kiskert tulajdonosok az évnek ebben az időszakában döntenek arról, hogy mit vessenek, illetve milyen vetőmagot vásároljanak. A politikus kitért arra is, hogy Magyarországon jelenleg 130 ezer hektáron termelnek vetőmagot, ám korábban dupla ekkora területen is folyt ez a munka. Így ebben az ágazatban ma még nagy a növekedési potenciál. Emellett a vetőmagtermelés hozzáadott értéke az átlagos mezőgazdasági termelésnél magasabb és több kézimunkát, nagyobb felkészülést is igényel annál. Ezért a vidéki foglalkoztatásban, az agráriumban, és a gazdasági növekedésben is komoly távlatokat jelent. A magyar tudományos, kutatási és oktatási háttér pedig segíti az ágazat tovább erősödését és versenyképességének megőrzését. Az elmúlt időszakban a kiváló minőségű, új fajták mellett a hagyományos magyar vetőmagok is felértékelődőben vannak - emelte ki Fazekas Sándor jelezve, hogy a tárca olyan rendeleteken dolgozik, amelyek ez utóbbiakat hozzák helyzetbe. A zöldség táj-, valamint házikerti fajták elismerési és a vetőmag minősítési eljárást már egyszerűsítették, az őshonos gyümölcsfajtákról szóló szabály előkészítése pedig jelenleg is tart. Ez utóbbi szerint termeszthetővé és forgalmazhatóvá válnak a hazai őshonos gyümölcs tájfajták, melyek egyszerűsített eljárással kerülhetnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe.

Rádi Feríz

, a kampánynyitónak otthont adó Kiskun Kereskedelmi és Nemesítő Kft. ügyvezető igazgatója az 1965-ben alapított kiskunhalasi családi vállalkozásról szólva aláhúzta: cégük jelenleg a legnagyobb magyar tulajdonú vetőmag nemesítő és termelő vállalkozás hazánkban. Évente mintegy 1000 tonna terméket – zömmel hibridkukoricát - állítanak elő és értékesítenek itthon, illetve Romániától Franciaországon át Szudánig számos külföldi országban. Tavalyi árbevételük nettó 450 millió forint volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.