Közélet

A közigazgatási és igazságügyi területeket érintő fontosabb változások január 1-jétől

A közigazgatási és igazságügyi területeket érintő fontosabb változások január 1-jétől

2011. december 29., csütörtök
A közigazgatási és igazságügyi területeket érintő fontosabb változások január 1-jétől

Több olyan változás is lesz jövő évtől, amely a közigazgatási eljárások gyorsításán, a büntető törvények szigorításán vagy éppen a megyei önkormányzatok helyzetének rendezésén keresztül szolgálják mindenki érdekét - áll abban az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben, amelyben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtófőosztálya összegezte a közigazgatási és igazságügyi területeket érintő fontosabb, január elsejétől életbe lépő változásokat.

Kitérnek arra, hogy a 2012. január elsején életbe lépő új alaptörvény - a közjogi rendszer szabályozásán túl – megteremti a gazdasági megújuláshoz, az államadósság csökkentéséhez szükséges alkotmányos garanciákat. Mint írják, 2012. január 1-jétől megvalósul az önkormányzatok konszolidációja, 19 megyében összesen 131 szociális, gyermek-, illetve ifjúságvédelmi feladatokat ellátó intézményt vesz át az állam, a hozzájuk kapcsolódó közfeladatok ellátásával és a nagyjából 180 milliárd forintos adósságállományával együtt. Jövőre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium folytatja a gyermekek védelmét szolgáló igazságügyi jogszabályok megalkotását - rögzítik, emlékeztetve arra, hogy január 1-jétől a büntető törvénykönyv őszi módosításának köszönhetően a gyermekvédelmi intézetben dolgozó nevelők és gyermekfelügyelők, vagyis a közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak minősülő bűncselekmények alapesetben egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel lesznek büntethetőek. Emlékeztet a tárca arra is, hogy ugyancsak a szigorúbb büntetőjogi szabályok szerint, 2012-től nem kaphatnak pénzt az elítélt bűnözők, azért, ha az elkövetett bűncselekményekről nyilatkozatot adnak és januártól kötelezően dolgozniuk is kell, ugyanakkor az emberi jogi, gyermekvédelmi szempontokra figyelemmel vannak olyanok, akiket nem terhel munkavégzési kötelezettség. Jövő évtől nem elég a kifogástalan magatartás ahhoz, hogy egy elítélt büntetésén enyhítsenek, a társadalomba való beilleszkedési készséget is figyelembe veszik majd, például ilyen a sértettnek okozott kár megtérítése, ha addig arra még nem került sor, vagy az elítéltek önkéntes szervezetében való részvétele. A fogyasztókat megtévesztő, silány minőségű termékek forgalomba hozatalának visszaszorítása érdekében is szigorúbb szabályok jönnek, egytől öt évig terjedő börtön jár azért, ha valaki jelentős mennyiségű vagy értékű silány minőségű terméket hoz forgalomba - sorolják a változásokat, hozzátéve: háromról öt évre nő a közélet tisztasága és a nemzetközi közélet tisztasága elleni bűncselekmények elévülési ideje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.