Közélet

A kormány üdvözli a szerb rehabilitációs törvényt

A kormány üdvözli a szerb rehabilitációs törvényt

2011. december 5., hétfő
A kormány üdvözli a szerb rehabilitációs törvényt

A magyar kormány üdvözli, hogy a szerb parlament hétfőn elfogadta a rehabilitációról szóló törvényt, a szerb kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőinek egyeztetése után, a közöttük létrejött megállapodásnak megfelelően - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Zsolt külügyi államtitkár az MTI-vel.

A rehabilitációról szóló törvény elfogadása után, Magyarország - összhangban a Szerbia európai integrációját támogató eddigi következetes álláspontjával - támogatni tudja az Európai Tanács december 9-i ülésén a Szerbia EU-tagjelöltségére vonatkozó politikai döntést - erősítették meg. Közös hétfői állásfoglalásukban úgy értékelték, hogy megszűnt a kollektív felelősség alkalmazásának lehetséges jogi alapja, a rehabilitációs törvény releváns rendelkezései egyértelműen az egyéni felelősség vizsgálatára alapozzák a restitúciós és kárpótlási folyamatból történő kizárást. A kormány szerint a rehabilitációról szóló törvény e rendelkezései révén, valamint a vagyon-visszaszármaztatásról és kárpótlásról szóló törvényre való közvetlen utaláson keresztül immár alkalmas arra, hogy orvosolja az utóbbi törvény által okozott problémát.

Semjén Zsolt

és

Németh Zsolt

a külügyi tárca által kiadott közleményben kiemelte: a magyar kormány szoros figyelemmel követi a szerbiai vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási folyamat végrehajtását, és reméli, hogy arra átlátható és diszkriminációmentes módon kerül majd sor, ahogyan azt az Európai Bizottság az október 12-én Szerbiáról kiadott véleményében is szorgalmazza. A szerb parlament hétfőn elfogadta a rehabilitációs törvényt, amely orvosolja a korábban hatályba lépett kárpótlási törvény azon hibáját, amely a kollektív bűnösség elvét vette alapul, ami lényegében a magyarokat is érintette. A parlament 121 igenlő, öt nemleges és egy tartózkodó szavazattal hagyta jóvá a jogszabályt. Így a kollektív bűnösség elve törlődött a visszaszármaztatás folyamatából - mondta

Varga László

, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti képviselője az MTI belgrádi tudósítójának a törvény megszavazása után. Az eredeti törvényjavaslat, amelyet a szerb kormány parlamenti eljárásba küldött, érdemben még minimális mértékben sem módosult. Az új rehabilitálási törvénynek több elemét fontos kiemelni: a törvény egyik szakaszával törlődött ugyanis a vagyon-visszaszármaztatás folyamatából a magyarságot sújtó kollektív bűnösség elve. Ez azt jelenti, hogy aki a második világháború során nem követett el háborús bűncselekményt és akit vagyonjogi jogsérelem ért a háború során, vagy azt követően, az benyújthatja vagyon-visszaszármaztatási kérelmét akkor is, ha a háború során történetesen a magyar honvédségben szolgált. Ehhez az a feltétel, hogy nem hoztak ellene az egyéni felelősség elvén alapuló és háborús bűncselekmény elkövetéséről szóló ítélet. A másik kérdés, amit a törvény szabályoz, maga a rehabilitációs eljárás. "Ez az eljárás azok számára nyújt lehetőséget - mondjuk a volt magyar honvédek tekintetében - akik ellen létezik a második világháborús szerepük miatt valamilyen elmarasztaló döntés vagy ítélet. Ők rehabilitációs eljárást indíthatnak és ha az állam nem tudja bebizonyítani, hogy valóban követtek el valamilyen háborús bűncselekményt, akkor szabadon részt vehetnek a vagyon-visszaszármaztatás folyamatában" - fogalmazott Varga László.

Pásztor István

, VMSZ elnöke Budapesten a nap folyamán

Németh Zsolt

külügyi államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az ügyben teljes nemzeti konszenzus alakult ki. Bejelentette, hogy egy olyan jogsegély szolgálatot indítanak el, amely lehetővé teszi: akik a negyvenes években a II.világháború kárvallottjai voltak, ügyeiket zökkenőmentesen és hatékonyan intézhessék. December 5-e számára, mától sokak számára egy másfajta olvasatot is kap, az együttes nemzeti erőfeszítés olvasatát - fogalmazott. A vajdasági szervezet vezetője köszönetet mondott Orbán Viktornak, Semjén Zsoltnak, Németh Zsoltnak azért az erőfeszítésekért, amit az elmúlt 1-1,5 hónapban kifejtettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.