A budapesti szlovák nagykövetség előtt tiltakozott a Fidelitas

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A budapesti szlovák nagykövetség épülete előtt tiltakozott a szomszédos ország kormányának a kettős állampolgársággal kapcsolatban hozott intézkedései ellen csütörtök este a Fidelitas fővárosi szervezete.

A megjelent több mint ötven tiltakozó előtt Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke közölte, az ellen tiltakoznak, hogy a kettős állampolgárság miatt meg lehet fosztani valakit azon országbeli állampolgárságától, ahol él.
Továbbá tiltakoznak a szlovákiai nyelvtörvény, és azon szemléletmód ellen, amely Közép-Európában nem az együttműködést keresi, hanem a feszületségeket erősíti – tette hozzá.
Gulyás Gergely azt mondta, a szlovák állampolgársági törvény olyan “jogfosztáshoz vezet”, amely nem csupán az Európai Unió értékrendjével, hanem a szlovák jogrenddel is ellentétes.
Kijelentette, követelik Szlovákiától a törvény módosítását.

Gubík László, a Via Nova ICS, a Magyar Koalíció Pártja ifjúsági szervezetének elnöke, akit a magyar állampolgársága miatt felszólítottak szlovák okmányai leadására, beszédében kicsinyesnek és alattomosnak nevezte a szlovák kormány által folytatott politikát, s úgy fogalmazott: Szlovákia “újra és újra bizonyítja éretlenségét és alkalmatlanságát egy önnön állami keretein belül élő őshonos közösség megfelelő életfeltételeinek, gazdasági, szociális és kulturális gyarapodásának biztosítására”.
Böröcz László, a Fidelitas alelnöke azt mondta: a felvidéki magyar közösség “megfélemlítésének újabb felháborító példája”, hogy az Európai Unió szellemiségével és a szlovák alkotmánnyal ellentétesen szlovákiai magyarokat fosztottak meg akaratuk ellenére állampolgárságuktól csak azért, mert fölvették a magyar állampolgárságot.
Meggyőződésünk, hogy ezzel a törvénnyel a Kárpát-medencében élő nemzetek megosztását támogatják, és nem a békés egymás mellett élését segítik elő – tette hozzá.
A tiltakozás végén a jelenlévők gyertyákat helyeztek el a követség épülete előtt.

Előző sztori

Karácsonyi üzenet a panelok tövében + FOTÓK

Következő sztori

Nehéz év lesz 2012 a fogyasztói piac számára