Egyetem

180 milliós kutatásnépszerűsítő program zárult az SZTE-n + VIDEÓ

180 milliós kutatásnépszerűsítő program zárult az SZTE-n + VIDEÓ

2011. december 19., hétfő
180 milliós kutatásnépszerűsítő program zárult az SZTE-n + VIDEÓ

A több mint kétéves uniós projekt keretében kiválósági díjakat alapítottak, fejlesztették a tehetséggondozást, a doktori képzést, illetve előkészítették az Informatikatörténeti Gyűjtemény új helyre költözését és az Informatórium létrehozását.

Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen címmel bonyolított le közösen sikeres uniós (TÁMOP 4.2.3) programot az SZTE és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2009. szeptember 1. és 2011. december 20. között. Az elért eredményekről hétfőn számoltak be az egyetem Rektori Hivatalában.

Vilmányi Márton

projektmenedzser elmondta: tisztában voltak vele, hogy – demográfiai okokból és az általános társadalmi tendenciákhoz igazodva – csökkenőben van a diákság érdeklődése a természettudományos-műszaki ismeretek iránt, ám célul tűzték ki, hogy változtatnak ezen a folyamaton. Az elmúlt több mint két évben a konzorciumi partnerrel ennek érdekében valósították meg a közel 180 millió forint összköltségű TÁMOP-projektet, mely több mint 10 ezer ember érintett, s melyben az SZTE több mint 150 munkatársa vett részt. Kiemelt feladat volt az SZTE műszaki és természettudományos képzései iránti érdeklődés fokozása, az universitas tudományos és kutatás-fejlesztési tevékenységének, eredményeinek széles körű megismertetése, az úgynevezett Informatórium és az Informatikatörténeti Gyűjtemény tartalmi fejlesztése, illetve a kiemelkedő oktatási-kutatási teljesítmények elismerése.

DVD-ken viszik közel a kísérleteket a fiatalokhoz

A részletekről szólva a projektmenedzser elárulta: a legkülönbözőbb tudományterületeken (fizika, matematika, kémia, csillagászat, informatika, gyógyszerészet stb.) szerveztek, illetve újítottak meg versenyeket középiskolások és egyetemisták számára. Emellett speciális szakkörökkel, előadásokkal, kísérletekkel szólították meg a fiatalokat. Mintegy 5 ezer fiatalt vontak be ezekbe a programokba. Az egyetem doktori iskoláinak képzési terveit is megújították, összehangolták, több tudományterület bevonásával tartottak konferenciákat, workshopokat a tudományos eredmények népszerűsítéséért. Egyetemi kiválósági díjakat (az SZTE kiváló oktatója, kutatója, dolgozója, az év tehetsége, doktorandusza) alapítottak. Fokozták az egyetemen születő tudományos és kutatás-fejlesztési eredmények médiamegjelenését is.

Révész Balázs

, az SZTE kommunikációs és marketingigazgatója ismertette: a pályázat keretében több, kísérleteket bemutató DVD készült (összesen hatórányi anyaggal) a középiskolások számára, illetve olyan kiadványokat szerkesztettek, melyek az SZTE-t, annak beruházásait, kutatás-fejlesztési tevékenységét ismertetik. Külön tudásportált, illetve K+F+I portált hoztak létre, tematikus hírleveleket hívtak életre. A szegedi universitas nemcsak idehaza, de nemzetközi oktatási kiállításokon (Hongkong, Berlin, Párizs) is megmutatta kompetenciáit.

Április 1-jén nyílik Öthalomban az informatikatörténeti Agóra-modellkiállítás

Az egyes karokon folyó tehetséggondozó, tudományos diákköri munkát is erősítették, fejlesztették, illetve összehangolták az elmúlt több mint két esztendő során. Ezt

Görög Márta

egyetemi docens mutatta be. Gőzerővel zajlott továbbá az informatika és a tudományok, a társadalom kapcsolatát fejlesztő úgynevezett Informatórium létesítésének, működésének előkészítése. Ez a városi Agóra Pólus Program keretében 2013. január 1-jén nyílhat meg – hangzott el az illetékestől,

Minkó Mihálytól

. Az Agóra-beruházásban felépülő Csodák Palotájában kaphat helyet a híres és értékes szegedi Informatikatörténeti Gyűjtemény is, melyet eddig Öthalmon tekinthettek meg az érdeklődők – ezt már a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság munkatársától tudtuk meg. Miltényi Gábor hangsúlyozta: az itt megtalálható gépekhez, kiállítási tárgyakhoz elkészültek a szakmai leírások, a tárlat interaktív formában vezet majd be a múlt titkaiba. A tervek szerint Öthalomban már jövő év április 1-jétől látható lesz az Agóra-program keretében megvalósuló új kiállítás modelltárlata.

Nézze meg a VTV Szeged videó-összeállítását is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.