Kultúra

Szegeden járt a szórvány magyarság Wass-estje + FOTÓK

Szegeden járt a szórvány magyarság Wass-estje + FOTÓK

2011. november 14., hétfő
Szegeden járt a szórvány magyarság Wass-estje + FOTÓK

A Szent Miklós minorita templomban Mustármag címmel Wass Albert verseiből, regényeiből, publicisztikáiból láthatott/hallhatott összeállítást a közönség Kulcsár-Székely Attila, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor színház színészének tolmácsolásában. A kamaradarab azzal a nem titkolt szándékkal készült, hogy erősítse az erdélyi és összmagyar nemzeti öntudatot.

- Szokatlan helyszínt választott a darab bemutatására.

- Ez egy nagyon érdekes történet. Minden évben Oklándon kiosztják a tiszteletbeli székely díszokleveleket. Azok kapják meg, akik munkásságukkal ezt kiérdemlik. Az idén

Artur atya

, ennek a minorita templomnak a plébánosa megkapta ezt a rangos elismerést. A díszoklevelek kiosztása után ezt az előadást játszottuk a helybeliek és legalább 100 magyarországi vendég tiszteletére. Artur atyának megtetszett az előadás, s megkérdezte, eljönnénk-e. Természetesen rögtön igent mondtunk, mert mindenhova szívesen megyünk, ahova hívnak.

- Több évet élt Magyarországon, tagja volt a tatabányai és a nyírbátori színháznak, van összehasonlítási alapja. Miben különbözik a romániai magyar színjátszás az anyaországitól?

- Igen, 3 évig. A kérdést kétfele kell választani. Egyrészt Magyarországon létezik hagyományos és alternatív színjátszás. Az erdélyi magyar színházaknál ugyanez lenne a helyzet, ha nem létezne egy nagyon kiváló román színjátszás is kiváló román rendezőkkel, akiknek hatására – hála Istennek – nálunk másszerű előadások szoktak születni. Én azt mondanám – jobbak.

- Erdélyben is ekkora kultusza van Wass Albertnek, mint idehaza, továbbá mit tartalmaz a Mustármag című kamaradarab? - Igen, természetesen Wass Albert nálunk is nagyon népszerű. A darab egy 50 perces színházi előadás, Wass írásaiból, verseiből, regényeiből. Tehát nem irodalmi est vagy felolvasó est, hanem egy egész előadás, amelyet én állítottam össze. Azért játsszuk templomban, mert alapvetően az előadás a szórvány magyarságnak készült, hogy el tudjunk jutni vele a legtávolabbi helyszínekre is. Így nem kell díszletet szállítani, hanem bárhova, bármikor el tudunk menni, és könnyen felkészülni az előadásra. - Egy ideig a politikával is kacérkodott, személyes tanácsadója volt Borbély László miniszternek. Hogyan fért meg egymás mellett a színház és a politikum? - Nem voltam politikus, hanem rövid ideig Borbély László mellett tevékenykedtem. A munkám ott is kreatív munka volt, ezért fért össze alaptevékenységemmel, ezért is kért fel a miniszter úr. Nagyon érdekes és izgalmas feladat volt ez számomra. Most visszatértem a kaptafához. Abból soha nem csináltam titkot, hogy általában elvállalom a felkérést a kampányokban való szerepléshez. Valószínűleg a jövő évi választásokon is dolgozni fogok. - Ha nem titok, melyik oldal felkérését szokta elvállalni? - Ezért is mondtam, hogy nem vagyok politikus, nekem csak politikus barátaim vannak, ők pedig történetesen az RMDSZ-ben tevékenykednek. - Daniel Keyes Virágot Algernonnak című népszerű monodrámájával több mint 10 éve nagy sikerrel járja a magyar lakta vidékeket. Szegeden mikor láthatjuk ezzel a produkcióval? - A történet érdekessége, hogy az előadás díszlete itt van az autó tetején, ugyanis Budapestről jövünk, ahol tegnap bemutattuk az Algernonnt, előtte meg a Mustármagot. Amennyiben hívnak, mi nagyon szívesen eljönnénk ezzel az előadással is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.