Kultúra

Végéhez közeledik az alsóvárosi rendház felújítása + VIDEÓ, FOTÓK

Végéhez közeledik az alsóvárosi rendház felújítása + VIDEÓ, FOTÓK

2011. november 3., csütörtök
Végéhez közeledik az alsóvárosi rendház felújítása + VIDEÓ, FOTÓK

Jól halad az építkezés Alsóvároson, a felújítási munkák utolsó fázisukhoz közelednek - egy hónap múlva befejeződik a rekonstrukció - közölte Didák testvér, ferences szerzetes, az alsóvárosi ferences rendház főnöke.

Bevetés előtt áll még a rendház kertje - itt a kerítés mellett rögtön gyógy- és fűszernövényágyásokat alakítanak majd ki. Ha továbbmegyünk, egy kőtár fogadja majd a látogatókat, amelyben a jelenlegi előtti templom megmaradt köveit mutatják meg. Didák testvér elmondta, a 13. században emelt templom köveit is felhasználták a ma is látható, 15. századi Mátyás-templom építéséhez. Méghozzá feltételezhetően úgy, hogy a régi épület köré téglából kezdték el felhúzni az új falakat, majd párhuzamosan megindult a régi templom lebontása, és köveinek beépítése az újba. A középkori kistemplom román stílusú jegyei jól felfedezhetők a megmaradt kődarabokon, valamint megmaradtak a rózsaablakok motívumai is. A köveken kőfaragójelek is kivehetők - máig rejtély, hogy vajon miért használták őket, a mintaköveket jelölték ezzel, az elszámolást, vagy az illesztést segítették? A legérdekesebb mégis az a kereszt alakú zárókő, amelynek szögei meghatározták az egykori épület boltíveit, ez alapján lehet kiszámítani, mekkora is lehetett a középkori templom - magyarázta a testvér.

Nyitott kapu

Az udvarban egy vendégeknek kialakított foglalkoztató termet és vizesblokkot is felújítottak. Itt az érdeklődők számára olyan foglalkozásokat fognak tartani, ahol megismerhetik a ferencesek életét, a gótika korát, a kert gyógynövényeit, valamint hallhatnak az '50-es években elhurcolt szerzetesekről is - ez a téma önmagában is kuriózum, mert bár általában a papok megpróbáltatásairól sokat hallani, a szerzetesek sorsa kevésbé volt ismert - hangsúlyozta a rendházfőnök. Maga a rendház pálcás vaskapuja is szimbólum. A kolostort végig vastag fal övezi, de a kapun most már be lehet látni, a rend így bepillantást enged a saját és elődei életébe - mondta Didák testvér. A kolostor homlokzatán három reneszánsz ablakot is rekonstruáltak, ezek az 1480-as évekből származhatnak.

Napóleon-kori ablak, Rózsa Sándor a keresztelési anyakönyvben

Kolostor gyertyafényben

November 12-én, a Múzeumok Őszi Éjszakáján 19 órától az érdeklődők egyedülálló módon gyertyafényben látogathatják végig a felújított tereket.

A rendház akadálymentesítését is elvégezték, éppen befejezés előtt áll egy lift kialakítása, melynek segítségével az első emeleti kiállítórészbe is könnyen fel lehet majd jutni. További három kolostorszobát rendeznek be kiállítóhelyiségnek, mindegyikben más-más boltívet csodálhatnak majd meg az ide látogatók. Végül a testvér megmutatott egy helyreállított ablakot is, amin keresztül közvetlenül a templomba lehet látni. Mint megtudtuk, a napóleoni időkben kórház működött a kolostorban, és az első emeleten helyezték el a betegeket, de mivel nem mindenki tudott állapota miatt lemenni a templomba, kialakították ezt az ablakot - a szentmise áldozatából való részesülés feltétele ugyanis az volt, hogy egy légtérben legyenek a hívek vele. Az ablakot később befalazták, most a rekonstrukció során viszont újra kibontották. A rendházfőnök még egy csemegével is szolgált a csütörtöki sajtóbejáráson. A sajtó képviselői megnézhették a kereszteltek anyakönyvét, melyben ott olvasható

Rózsa Sándor

keresztelésének pontos időpontja, vagyis Alsóvároson keresztelték meg a hírhedt betyárt, 1813. július 16-án, tehát még születése napján.

http://www.youtube.com/watch?v=gfI_j90xboY

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.