Közélet

Tudomány ünnepe: Színes programok Szegeden

Tudomány ünnepe: Színes programok Szegeden

2011. november 4., péntek
Tudomány ünnepe: Színes programok Szegeden

Mintegy három tucat program, köztük kiállítások, hazai és nemzetközi konferenciák, tudományos ülések és előadások gazdagítják A magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozatot Szegeden. A dél-alföldi város mellett Békéscsabán, Pécsen, Hódmezővásárhelyen is segédkeztek az ünnepi programok összeállításában.

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának (SZAB) plenáris ülésével kezdődnek hétfőn a programok, ezen a napon adják át a II. Dél-alföldi Innovációs Díjat is - tájékoztatták a szervezők az MTI-t. A SZAB székházban kedden nyílik meg A természeti élmény újra hasznosítása és a Múló pillanat, időben véges tárgyi műalkotások című kiállítás, amelyet előadások kísérnek a szabad művészetekről. Szerdára Pécsre Genetika, környezet és emberi jól-lét címmel vitanapot szerveztek, Szegeden viszont a SZAB Biológiai Szakbizottsága ülésezik, amelynek keretében A koordinációs kémia a mindennapokban című előadássorozaton vehetnek részt az érdeklődők. Csütörtökön a mérnökképzésről lesz szó egy tudományos ülés keretében, illetve konferencia foglalkozik az egészségüggyel Magyarországon. Pénteken tudományos ülés témája lesz az államok nemzetközi jogi felelőssége. A következő hét rendezvényei között Adalékok a politikai pszichológia történeti kérdéseihez: A XIX. és XX. századi magyar rendszer váltások néhány témakörére címmel szerveztek konferenciát a SZAB székházban. Csütörtökön a déli hármas határ gazdasági lehetőségeit boncolgatja szintén egy konferencia. A montázs megjelenése a XX. Század művészetében és az Anyag és műalkotás címmel nyílik kiállítás, illetve hangzanak el előadások a szabad művészetek területéről november 22-en. Ezen a napon tudományos ülés keretben lesz szó a nanotechnológia alkalmazási lehetőségéről is. November 24-én nyílik a Művészeti Diákköri Konferencia kiállítása, és az SZTE Zeneművészeti Kara művészei ünnepi műsort adnak a jubileumi Liszt Ferenc év alkalmából. A SZAB székházban egész napos konferencia lesz, az V. Szegedi Jogtörténész Napok keretében, 100 éves a Polgári Perrendtartás címmel. Az ünnepi programsorozat a hónap végén a Kihívások és megoldások az ápolásban című tudományos üléssel és Bukor Tibor festőművész kiállításával zárul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.