Közélet

Tanácskozás a délvidéki magyarságról

Tanácskozás a délvidéki magyarságról

2011. november 14., hétfő
Tanácskozás a délvidéki magyarságról

Több mint 40 vajdasági és magyarországi társadalom-, illetve természettudományi előadás hangzott el azon az újvidéki tanácskozáson amelyet A délvidéki magyarság múltja, jelene és jövője címmel rendezett a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság (VMTT) - olvasható az újvidéki Magyar Szó hétfői kiadásában.

Az idei jubiláris, 10. tanácskozás keretében

Ribár Béla

akadémikus, a VMTT egykori alapító elnöke halálának ötödik évfordulójáról, valamint

Hegedűs Antalról,

a 2010 decemberében elhunyt történészről emlékeztek meg. "Két olyan tudósról van szó, akik sokat tettek az európai, illetve a magyar tudomány hírnevének öregbítéséért, emellett pedig foglalkoztak a vajdasági magyarság sorskérdéseivel, az oktatás, a felsőoktatás, illetve a tudományos publikációk útján" - emelte ki a szombati tanácskozás megnyitóján

Szalma József,

a VMTT elnöke.

Lengyel László

, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) felsőoktatási és tudományos ügyekkel megbízott tanácsosa beszédében azt hangsúlyozta, hogy az "MNT egyik legfontosabb célkitűzése a vajdasági magyarság képzettségi szintjének növelése és ezáltal versenyképességének megőrzése".

Nikowitz Oszkár

, Magyarország belgrádi nagykövete beszédében így fogalmazott: "Minden közösségnek kell, hogy legyen egy vezető csoportja, amely irányt mutat, hiszen az utánpótlásról gondoskodni kell".

Glatz Ferenc

akadémikus, az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója kifejtette: "A Kárpát-medence népeinek, beleértve a szerbeket, románokat, horvátokat, magyarokat, kétszáz év után először több a közös érdeke, mint az érdekellentéte".

Mezey Barna

akadémikus, az ELTE rektora, az új magyar felsőoktatási törvényről tartott előadást. Az egész napos tanácskozáson több mint 40 vajdasági és magyarországi társadalom-, illetve természettudományi előadás hangzott el: a társadalomtudományi referátumok zöme a vajdasági magyarság múltját elemezte, a jogi tudományok képviselői a jelennel foglalkoztak, a természettudományos munkák pedig a jövőről szóltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.