Kultúra

Szlovák filmhét lesz a Grand Caféban

Szlovák filmhét lesz a Grand Caféban

2011. november 2., szerda
Szlovák filmhét lesz a Grand Caféban

A szlovák filmművészet legjavával ismerkedhetnek meg november 7. és 11. között a Grand Caféba látogatók. A szlovák filmhét alatt dokumentumfilmeket, drámákat és díjazott alkotásokat is megtekinthetünk.

A Szlovák Filmintézet, a Szegedi Szlovákok Egyesülete, a Vertigo Szlovák Színház és a Grand Café közös szervezésében szlovák dokumentumfilmeket, játékfilmeket, rövidfilmeket, illetve filmdrámákat tekinthetünk meg a Grand Caféban november 7. és 11. között. A filmvetítések között szakmai előadásokat is meghallgathatunk a szlovák filmek történetéről, szerepéről.

November 7. (hétfő): Két játékfilm a szlovák filmtörtént legsikeresebbjei közül

17.00 Rózsaszín álmok (Ružové sny, SK, játékfilm, 1976, 80’r.: Dušan Hanák)

Már 1976 óta nyűgözi le a nézket a film poétikus hangulata és finom humora egy lírai tragikomikus történetben, melyben Dušan Hanák rendez Jakub, egy falusi postás és Jolanka, egy roma lány szerelmét vitte a filmvászonra. A forgatóköny a rendező és Dušan Dušek író közös munkája. A falusi Rómeó és Júlia története tragikus végkifejlett nélkül, miközben a veronai családokat a vidéki közösségek a -„fehérek” és romák- ellenségeskedése helyettesíti, akik minden lehető módon bonyolítják a fiatalok életét… Végül a fiatal pár városi együttélése mégiscsak romba dől, de rózsaszín álmaik megmaradnak.

19.00 Ülök az ágon és jól érzem magam… (Sedím na konári a je mi dobre…, SK, játékfilm, 1989, 120’ r. :Juraj Jakubisko)

A két barát, Pepe, a komédiás és Prengel, a sorkatona története közvetlenül a II. világháború után zajlik. A közösen talált arany hirtelen elválaszthatatlan párrá változtatja őket. Majd belép az életükbe Eszter, a zsidó lány, aki a koncentrációs táborból tért haza. A véletlen így három otthon nélküli embert hoz össze, s közülük mindenki maga próbálja beteljesíteni a lelkében megfogalmazódott boldogságot.

November 8. (kedd): Az elmúlt évek legsikeresebb két dokumentumfilmje

17.00 Határ (Hranica, SK, dokumentumfilm, 2009, 72’, rendezte: Jaro Vojtech)

1946. augusztus 30-án éjjel Európa keleti határán a Szelmence nev falut két részre osztotta a Vörös Hadsereg. Az egyik része Nagyszelmenc Szlovákiában (akkori Csehszlovákia) maradt, a másik fele, Kisszelmenc, Ukrajnába került (akkori Szovjetunió). Az értelmetlenül kijelölt határ a legendás berlini falra emlékeztet, még napjainkban is tulajdonokat, temetőket és családokat választ el egymástól. A dokumentumfilm a települések lakóinak keserves tapasztalatait mutatja be, akik az EU legőrzöttebb határának megnyitásáról álmodnak. A filmet a nem angolul beszél dokumentumfilmek kategóriájában Oscar-díjra jelölte a Szlovák Film- és Televíziós Akadémia. 2009-ben elnyerte a Közép- és Kelet-Európa legjobb dokumentumfilmje címet, és nyugati fesztiválokon is szép sikerrel szerepel.

19.00 Vak szerelmek (Slepé lásky, SK, dokumentumfilm, 2008, 77’, r. Juraj Lehotský)

A film négy történetében születésüktől fogva vak emberek szerepelnek. Kialakították és folyamatosan élik saját világukat, sokszor szokatlan, egyéni elképzeléseikkel, érzékeléseikkel és velünk. A négy világtalan sorsot egy közös téma köti össze –a szerelem.

November 9. (szerda):Együtt és egymás mellett élünk és alkotunk … szlovákok és magyarok

17.00 Köszönöm, jól (Dakujem, dobre, SK, játékfilm, 2009, 40’, r.: Mátyás Prikler )

A film egyáltalán nem hízelg, intim bepillantást enged egy család életébe, a gazdasági válság hátterében láthatóvá válik az emberi viszonyok leépülése. A szlovákiai magyar rendez, Prikler Mátyás vizsgafilmjeként született, de forgatókönyvíróként Marek Lešcák is jegyzi. A film főbb szerepli között több neves szlovákiai magyar színészt is találunk. Premierjét a Pozsonyi Filmfesztiválon rendezték, nemzetközi bemutatója Cannes-ban volt. Az Early Melons elnevezés nemzetközi diákfilmfesztiválon elnyerte a legjobb játékfilm díját, valamint a szlovák filmkritikusok elismerését a legjobb rövid- és diákfilm kategóriában is.

19.00 A szlovák filmszeminárium megnyitója

Barackliget (Marhulový ostrov, SK, játékfilm, 2010, 102’, r.: Peter Babjak)

Lenyűgöző történet egy asszonyról, akit próbára tett az élet. Egy történet tele szenvedéllyel, a sors kegyetlenségével és féktelen szerelemmel. A film Dél-Szlovákiában játszódik, egy sárgabarack ültetvényen megbúvó tanyán. Ez a hely a nézt három férfinak a végzet asszonya iránt érzett szerelme örvénylő szenvedélyébe vonja be, az élet adta összes gyötrelemmel és örömmel. A Nap, az érett sárgabarack illata és a boldogságkeresés keríti hatalmába a nézőt az erős asszony történetében, aki szeretné, ha szeretnék… Se hát nem ezt kívánjuk mindannyian? Szereplők:

Tóbiás Szidi, Mokos Attila, Nádasdi Péter, Cserhalmi György. Zeneszerz: Juraj Dobrakov

és

Szarka Tamás.

Közremködik a Ghymes.

November 10. (csütörtök): A Pozsonyi Filmmvészeti Egyetem hallgatóinak alkotásaiból – díjazott filmek

9.30

Csend (Ticho, SK, játékfilm, 12’, Vladimír Žrebný)

A csendet kereső férfiról. Minden elkezdi követni, ami elől menekül. Kint sehol sem leli a csendet. Magán kívül sehol.

Vele, nélküle (S nou, bez nej, SK, dokumentumfilm, 13’, Katarína Hlincíková)

A film olyan emberről szól, aki elment, de valami mégis maradt belőle, és olyanokról, akik ugyan maradtak, de valami eltűnt belőlük. Ez a rövid, személyes film arról mesél, mit veszít a család, ha egy tagja meghal. Hogyan békülünk meg a veszteséggel?

Mamma who born me (Mamma who born me, SK, dokumentumfilm, 28’, r.: Jana Kovalcíková)

Amikor egy lánynak rengeteg álma van, az élet bizony nem gyerekjáték. Anyának és színésznnek lenni, nem mindig játék. Az anyának is anyja van… Három nő kapcsolatának körforgása. Mindenkinek megvan a saját elképzelése. Mindenkinek vannak vágyai. De anyacsak egy van!

10.30 Ondrej Šulaj professzor eladása a Szlovák Filmmvészeti Egyetemen végzett szakemberek távlatairól, lehetőségeiről

11.00 In delirium (In delirium, SK, játékfilm, 23’, r.: Stano Petrov)

Egy alkoholista fia szembesül a valósággal, hogy az édesapja az ital rabja, ezért saját utat keres magának az életben…

Üdvözlet, Anna (Privet, Anna, SK, dokumentumfilm, 16’, r.: Tereza Križková)

Anna angyal lett. Egy nem mindennapi tapasztalat története, melyet pszichés betegségnek nevezünk.

15.00 Anya akartam lenni (Chcela som byt matka, SK, dokumentumfilm, 2010, 26’, r.:Marek Šulík)

A film a „Nem kívánt gyerekek 12 év után” ciklus egyik alkotása. Egy nőőrl szól, aki 16 évvel ezelőtt lett nevelszülje két testvérnek, Jozefnek és Karolnak. Mindketten egy szociálisan szétesett családban nevelkedtek és a fiatalabb Karol élete első 3 évét egy gyerekágyba zárva töltötte. Az óriási gyermeknevelési problémák ellenére Jarmila boldognak és beteljesedettnek érezte magát...

15.30 Majd elmondjuk egymásnak a mennyben (Povieme si to v nebi, SK, dokumentumfilm, 2011, 26‘, r.: Jaro Vojtek)

Egy autista, látássérült, mentálisan és mozgásában sérült kislányt befogadó család története. Nikolának kezdetben nemcsak látásával, hanem pszichikai és fizikai fejlődésével is voltak problémái. Jövetele megváltoztatta az egész család életét, nem is sejtették, hogy az elkövetkező években milyen komplikációkkal kell szembenézniük. A problémák ellenére Nikola még most is a nevelőszülőknél van, lelkiállapota javult, akkor is, ha soha nem lesz képes szerettei segítsége nélkül létezni.

16.00 Peter Dubecký, a Szlovák Filmintézet vezérigazgatójának eladása - „A szlovák film helye a EU filmmvészetében”

17.00 Nicky családja (Nickyho rodina, CZ/SK, dokumentum-játékfilm, 96’, r.: Matej Minác)

A film Nicholas Wintonról és a világnak mutatott pozitív üzenetérl szól. Eddig ismeretlen tényeket, tanúvallomásokat és sorsokat mutat be Winton „családjáról”, azaz az általa megmentett zsidó gyerekekrl. A Nicky családja cím filmjével fejezte be Matej Minác a Winton-filmciklust: Mindenki, akit szeretek (Všetci moji blízki, 1999), Az emberiség ereje – Nicholas Winton (Sila ludskosti, 2002) és Nicky családja (Nickyho rodina, 2011)

19.00 A hullának meg kell halnia (Mrtvola musí zomriet, SK, komédia,2010, 90‘, r.: Jozef Paštéka)

Emberi tragikomédia a partneri kapcsolatok nehézségeiről. Kryštof, a fiskolai tanár, Nada, a felesége, Alexander, a nő testvére, aki egyetemi rektor és más „sérült” szerepl. Míg Alexander egyik rezsimben sem vész el, sógora elutasítja a karrierizmust, költi ambíciói vannak. A nők társaságában, csodálatos módon, feléled. Amikor Nada a férjét inflagranti éri Sylviával, a tanítvánnyal, megindul a lavina, a történések sora pedig végül happy enddel záródik.

November 11. (péntek): Az új rövidfilmekből

Pozsonyligetfalu identitásai (Identity Petržalky, SK, dokumentumfilm, 24’, r: Juraj Chlpík)

A film az azonos cím kiállításra épül, melyet Juraj Chlpík rendez 2006. augusztusában a pozsonyi Új Hídon installált. A ligetfalvi lakótelep egy 130 ezer lakosú városi komplexum. Konkrét arcokat mutat be a film, melyek az „egységesített háttérbl” szeretnének kitörni, mindennapos küzdelmet vívnak azzal, hogy éppen itt, a betondzsungelben alapítsanak otthont, eresszenek saját gyökereket.

Onemanshow (Onemanshow, SK/CZ, játékfilm, 17’, r.: Peter Magát)

Rövid történet egy mvészrl, aki arra törekszik, hogy pénzt szerezzen saját projektjeihez, de látogatásai és a bürokráciához való hozzáállása meggyzi arról, jobban teszi, ha mindent maga csinál. A film a bürokratikus közeg groteszkségébl, abszurditásából és az illetéktelen tárgyalásokból építkezik.

11.15 Díjnyertes animációs filmek

14.00 Nesvadbovo – A lakodalom nélküli falu (Nesvadbovo, CZ/SK, dokumentumfilm, 2011, 72’, r.: Erika Hníková)

A közepes nagyságú falu polgármestere arra törekszik, hogy összehozza a pártában maradt harmincasokat. Zemplínske Hámre egy lassan, de biztosan kihaló szlovák falu. Polgármestere, a nyugalmazott tiszt, azonban ezt nem hagyja. Az egyedül élő harmincasokkal szemben vívott harcában különböző eszközöket használ: nagy jutalmat ad minden újszülött után, a falurádió segítségével bíztat a megtermékenyítésre, és végül ismerkedési estet szervez az egyedülállóknak. Vajon hőseink végre megtalálják-e életük párját?

… és a szlovák filmművészet harmadik legsikeresebb játékfilmje 17.00 Ezeréves méh I–II. (Tisícrocná vcela, SK, játékfilm, 1983,163’r.: Juraj Jakubisko)

Pichandáék, a kőművesek családi története, mely többnyire egy kis szlovák faluban játszódik, harminc év (1887-1917) történéseit dolgozza fel. Az első részben Martin Pichanda életét követhetjük nyomon, amikor felvirágzott a kőműévesmesterség.A második részben Samo nevű fia kerül eltérbe, aki már a kiélezdött társadalmi-politikai válságban él, mely végül az I. világháborúba torkollik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.