Közélet

Szigorodott a kerecsensólyom és a kék vércse védelme

Szigorodott a kerecsensólyom és a kék vércse védelme

2011. november 27., vasárnap
Szigorodott a kerecsensólyom és a kék vércse védelme

A Magyarországon sokak által turulmadárként ismert kerecsensólyom, valamint a kék vércse védelmének szigorításáról döntöttek a vándorló vadon élő állatfajok védelméről szóló nemzetközi egyezmény (CMS) tagállamainak 10. konferenciáján, a norvégiai Bergenben.

A nemzetközi védelem szigorítása jelentős magyar sikernek számít: a javaslatot Magyarország dolgozta ki az Európai Unió magyar elnöksége idején - írta közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium. A szigorítást a tagállamok hosszú tárgyalások után fogadták el, a javaslat végül közös EU-tervezetként került a nemzetközi egyezmény konferenciájára. A kerecsensólyom világállománya – a magyarországit kivéve – az elterjedési terület egészén 32 százalékkal csökkent az elmúlt 19 évben. A legfrissebb adatok szerint a világállomány döntő hányadát adó ázsiai állományok ennél lényegesen nagyobb arányú hanyatlást mutatnak. Ahhoz, hogy a jelenségnek gátat szabjanak, szigorú védelmi intézkedésekre és az érintett országok szoros együttműködésére van szükség. Magyarországon a kerecsen a lehető legszigorúbb védelemben részesül. Az 1970-es években az állomány a kipusztulás szélére került, de a több évtizedes elkötelezett természetvédelmi munka eredményeképpen ma már a világtrenddel ellentétben lassan növekszik. Jelenleg 145 pár költ Magyarországon - fogalmazott a minisztérium. Az állomány alapos felmérése és a védelmi intézkedések mielőbbi megvalósítása érdekében a konferencia döntött a Kerecsensólyom Akciócsoport felállításáról, amelynek fő feladata a globális kerecsensólyom-védelmi terv kidolgozása, majd ennek folyamatos megvalósítása. A tanácskozáson a kék vércse legszigorúbb védelmének elrendeléséről is döntöttek. Az erre vonatkozó javaslatot – a kerecsenhez hasonlóan - Magyarország dolgozta ki, és az Európai Unió nyújtotta be. A lépést Ukrajna is üdvözölte, ez azért fontos, mert Ukrajna és Magyarország ad otthont a faj legjelentősebb európai állományainak. A magyar javaslatok kidolgozásában és a nemzetközi tárgyalásokban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakértői is részt vettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.