Közélet

Szigorított közúti ellenőrzés külföldi kamionosoknak + FOTÓK

Szigorított közúti ellenőrzés külföldi kamionosoknak + FOTÓK

2011. november 14., hétfő
Szigorított közúti ellenőrzés külföldi kamionosoknak + FOTÓK

Az M43-as autópályán történt 14 halálos áldozattal járó balesetet követően külföldi járművek 4 napig tartó fokozott ellenőrzését végzi a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége a fő közlekedési útvonalakon és a nagylaki határátkelőhely belépő oldalán egy műszaki mobil ellenőrző állomás segítségével.

Az akcióban részt vesz a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a határrendészet is. Az Arad megyei közlekedési hatóság szakembereit is várták, de ők nem jöttek el.

Szeri Istvántól

, a megyei Közlekedési Felügyelőség igazgatójától megtudtuk, a nagylaki határátkelőnél a kamionok két ellenőrzési ponton haladnak át, az egyiken a járművek műszaki állapotát vizsgálják, a másikon pedig a vezetési és pihenési időt a sofőrök esetében. Az akció 9 órakor kezdődött és délután 3 óráig tart, jövő héten pedig úgy tervezik, hogy ugyanezt délután ismétlik meg 12-től este 6-ig. Ott jártunkkor még csak 2 kamiont sikerült megvizsgálniuk, abból az egyiket vissza is kellett fordítani, mert a sofőr nem tudta megfelelően igazolni az elmúlt napok pihenőidejét. Egy vizsgálat körülbelül fél óráig is eltart, így könnyen kiszámolható, hogy napi 10-12 kamionnál többet nemigen tudnak átvizsgálni. „Azért jöttünk ide” – magyarázta Szeri úr, „mert a kamionok előfordulása itt a legnagyobb, gyakorlatilag a sorból folyamatosan tudjuk kiállítani a járműveket. A kollégák előszűrést végeznek, ha valamelyik gyanús, akkor hozzák ide a vizsgálóhelyre. A közúton ezzel szemben várni kell a kamionokra, és az érkező járműveket is csak szúrópróbaszerűen tudjuk ellenőrizni.”

A műszaki ellenőrzés során viszonylag könnyen kiszúrható a rossz minőségű, kopott gumiabroncs, s ebből már a fékbajokra is következtetni lehet. Ha a kamion karbantartása nem megfelelő, az is szemet szúr az ellenőröknek. A felügyelőség szabálysértési eljárást nem jogosult lefolytatni, mert ahhoz nincs hatásköre, arra viszont van lehetősége, ha nem megfelelő a kamion műszaki állapota, akkor visszafordítja a járművet, vagy arra kötelezi a sofőrt, javítassa meg. Ha a hiba viszonylag egyszerűen orvosolható, a felügyelőség kényszerjavítást is elrendelhet a helyszínen. Nagylaknál naponta 1640 kamion lépi át a határt és dübörög végig Magyarország útjain. A tavaly megejtett hasonló ellenőrzéskor a járművek 64 százaléka akadt fenn a rostán, ennyinél találtak az ellenőrök különböző műszaki hiányosságokat. Az akció tehát mindenképpen indokolt, csak az a kár, hogy nem folyamatosan, hanem kampányszerűen történik. A külföldi kamionosok még november 15-én, majd később, 24-én és 25-én számíthatnak hasonló ellenőrzésre Nagylaknál meg az M43-as gyorsforgalmi úton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.