Közélet

Szegeden javult a levegő minősége

Szegeden javult a levegő minősége

2011. november 17., csütörtök
Szegeden javult a levegő minősége

Tizenhárom településen továbbra is veszélyes a levegő az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérési eredményei szerint, de az ország keleti felében csütörtökre javult a levegő minősége.

Az OKI térképén a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt tizenhárom települést jelöltek piros színnel. Jelenleg veszélyesnek számít Budapest, Ajka, Veszprém, Várpalota, Székesfehérvár, Tatabánya, Esztergom, Százhalombatta, Tököl, Dunaújváros, Pécs, Putnok és Kazincbarcika levegője. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van. Egészségtelennek számít a levegő, így az OKI térképén narancssárga színnel szerepel Győr, Salgótarján, Eger, Sajószentpéter, Miskolc és Szeged, itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. A kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel egy település sem szerepel az OKI térképén. Elfogadható minősítését kapott a levegő négy településen: kék színnel jelölték Hernádszurdokot, Oszlárt, Nyíregyházát és Debrecent. Ez azt jelzi, hogy Kelet-Magyarországon jelentősen javult a levegő minősége, ugyanis az előző napi mérési eredmények alapján Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen még a veszélyes levegőjű települések közé tartozott. Csütörtökön Nyíregyházán visszavonták a szmogriadót, Esztergomban viszont annak riasztási fokozata lépett életbe. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője elmondta: jelentősen romlott a levegő minősége a Közép-Dunántúlon. A fővárosban és Székesfehérváron csütörtökön forgalomkorlátozó intézkedéseket léptettek életbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.