Közélet

Szegeden ismét rossz a levegő

Szegeden ismét rossz a levegő

2011. november 19., szombat
Szegeden ismét rossz a levegő

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései szerint szombatra elsősorban az ország középső területein javult, keleten viszont tovább romlott a levegő minősége.

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt jelenleg nyolc településen "veszélyes" a levegő. A szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van, így az OKI térképén piros színnel szerepel Várpalota, Szeged, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen. A levegő minősége "egészségtelen" Ajkán, Székesfehérváron, Pécsen, Esztergomban, Hernádszurdokon és Oszláron, E hat, narancssárga színnel jelölt településen a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. Az OKI térképén tíz település szerepel a "kifogásolt" levegőminőséget jelző zöld színnel, ezek: Sopron, Győr, Tatabánya, Veszprém, Budapest, Tököl, Százhalombatta, Dunaújváros, Salgótarján és Eger. Ugyanakkor pénteken az OKI két települést még kék színnel jelölt, "elfogadhatónak" minősítette Eger és Hernádszurdok levegőjét is. A legfrissebb mérések alapján készült térképen az OKI szombaton egy települést sem jelölt ezzel a színnel. Budapesten

Tarlós István

főpolgármester szombat reggel 6 órától kezdődően visszavonta a szálló por magas koncentrációja miatt elrendelt riasztási fokozatot, ezzel megszűnt a forgalomkorlátozás, s ezzel egyidejűleg a fővárosban a tájékoztatási fokozat lépett érvénybe. A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint az első, a kék, az "elfogadható" szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a "kifogásolt" szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az "egészségtelen" kategóriát, a legmagasabb, negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. A Vidékfejlesztési Minisztérium korábban azt közölte: szmogriadót bejelenteni és emiatt korlátozó intézkedéseket hozni csak azokon a településen lehet, ahol az önkormányzatnak van - helyi rendeletben meghatározott - szmogriadóterve. Számos kritériuma van annak, hogy mely településeknek kötelező szmogriadótervet készíteniük, az egyik feltétel a település lélekszáma - ha kétszázezernél nagyobb a lakosok száma, akkor kötelező.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.