Gazdaság

Száz emberből ötvenegy adózik

Száz emberből ötvenegy adózik

2011. november 17., csütörtök
Száz emberből ötvenegy adózik

Száz aktív korú emberből 65 jelentett be tavalyról legális jövedelmet, de csak 51 fizetett adót - összegzi a Magyar Nemzet a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kapott adatokat.

A lap csütörtöki számában a NAV-ra hivatkozva írja: az aktív - 15 és 64 év közötti - lakosság 65 százaléka készített adóbevállást a 2010. évi keresetéről. A 6,9 millió személyből 4,5 millió vallott be jövedelmet, adót pedig 3,5 millión fizettek. A Magyar Nemzet megjegyzi, hogy "az adat akkor is figyelemre méltó, ha tudjuk: a társadalom aktív korúnak számító rétegébe a tanulók és a nyugdíjasok is beletartoznak". A NAV adatai alapján az ország keleti részében volt a legalacsonyabb a legális foglakoztatás, a Dunántúlon pedig "egészen magas értékeket jegyeztek". Szabolcsban például 385 ezer munkaképes korú személyt tartott nyilván a statisztikai hivatal, de ebből a megyéből csak 226 ezer adóbevallás érkezett. A 65 százalékos átlag alatt volt Borsod és Csongrád megye is, míg némileg meglepő - írja a Magyar Nemzet -, hogy Budapesten sem érte el az országos átlagot az adóbevallások aránya. Tavaly a fővárosban 1,2 millió 15 és 64 év közötti ember élt, miközben az adóhatóságnak 735 ezren adtak bevallást. A gazdasági világválság kitörésének évében, 2008-ban még 4,56 millió magyar rendelkezett legális jövedelemmel, 2010-ben pedig 4,5 millió. Az átlagbér 2008-ban 146,8 ezer forint volt - írja a lap -, 2009-ben 144,6 ezer és 2010-ben 146 ezer. A legmagasabb átlagbért, 217,6 ezer forintot a fővárosi munkavállalók kapták kézhez, míg a sort Szabolcs-Szatmár-Bereg zárta 126 ezerrel. A Magyar Nemzet azt írja, hogy az adóhatósági statisztikából a jövedelmi viszonyok "jelentős elmozdulása rajzolódik ki". A legkisebb, minimálbérrel, vagy annál kevesebb jövedelemmel rendelkezők csoportja három év alatt 160 ezerrel emelkedett és 2010-ben 1,26 millió volt. A NAV a lapnak hangsúlyozta, hogy közülük csupán 434 ezren kaptak egész évben minimálbért, "824 ezer polgár egyik csoportja nem dolgozott egész évben, másik részük pedig egyéb bevételeket - például vállalkozói kivétet vagy nyugdíjat - is bevallott". Három éve volt olyan személy, aki 5,7 milliárd forintos jövedelemről számolt b, s abban az évben a munkaviszonyból származó legmagasabb bér 3,4 milliárd forint volt. Tavaly 1,7 milliárd forintot keresett a legtöbbet hazavivő személy, míg a munkaviszonyban állók közül az 1,3 milliárd forintot "zsebre tevő polgár vitte el a pálmát".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.