Közélet

Schmitt Pál kitüntetéseket adott át Törökországban

Schmitt Pál kitüntetéseket adott át Törökországban

2011. november 14., hétfő
Schmitt Pál kitüntetéseket adott át Törökországban

Négynapos hivatalos látogatást kezdett hétfőn Törökországban Schmitt Pál köztársasági elnök, aki a látogatás nyitányaként este Ankarában kitüntetéseket adott át három, a török-magyar kulturális és gazdasági kapcsolatok fejlesztésében jeleskedő török személyiségnek.

Vajna Márton

, a Köztársasági Elnöki Hivatal külügyi osztályának vezetője az MTI-t telefonon úgy tájékoztatta, hogy A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének polgári tagozata kitüntetést kapta Ibrahim Karaosmanoglu, Kocaeli város főpolgármestere; a városban Thököly Imre Múzeum létesült. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült Ertunc Baykal, a Thököly Imre Baráti Társaság elnöke, Pro Cultura Hungarica elismerésben pedig Ismail Parlatir történész, professzor.

Schmitt Pál

kedden vendéglátójával, Abdullah Gül török köztársasági elnökkel tárgyal, megbeszélést folytat Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökkel és találkozik Cemil Cicekkel, a nemzetgyűlés elnökével. Ellátogat az ankarai egyetem 1935-ben létesült hungarológiai tanszékére is. Látogatása előtt a magyar köztársasági elnök - a Today's Zaman hírlevél internetes változata szerint - a török médiának úgy nyilatkozott, hogy Magyarország és Törökország erősíteni kívánja együttműködését a terrorizmus elleni küzdelemben. Törökország az Európai Unió "kulcsfontosságú stratégiai partnere" a terrorizmus elleni harcban nemzetközi szinten, a magyar és a török belügyminisztérium pedig tárgyalásokat kezdett egy kétoldalú egyezményről - írta a Today's Zaman. A török ismertetés szerint Schmitt Pál az interjúban támogatásáról biztosította a török tagfelvételről az EU és Törökország között zajló folyamatot. A Törökország és az EU közötti stratégiai együttműködésnek két fontos pontja van: az energiakérdés és a vízumrendelkezések könnyítése török állampolgárok esetében - írta a török kiadvány Schmitt Pálra hivatkozva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.