Közélet

Schmitt: Nemzetpolitika kell határon túli politika helyett

Schmitt: Nemzetpolitika kell határon túli politika helyett

2011. november 23., szerda
Schmitt: Nemzetpolitika kell határon túli politika helyett

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint határon túli politika helyett nemzetpolitikára van szükség, ennek alapja a jövőre hatályba lépő alaptörvény, amely egységes magyar nemzetről beszél, továbbá a magyar állampolgársággal is kifejezett tényleges egység.

Az államfő szerdán fogadta a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) résztvevőit. Az eseményen

Schmitt Pál

kifejtette: a rendszerváltás óta sokféle "érzelmi és értelmi alapú politizálás" jellemezte a kapcsolattartást a határokon túli magyarsággal. A megközelítések között téves volt a magyarok szétválasztása: a határon inneni és a határon túli magyarok közötti különbségtétel - mondta az államfő a Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott beszéde szerint. A köztársasági elnök hangsúlyozta, "az egyetértésért harcolni kell, de az összetartozásunk öröklött kincs". Az új alaptörvény és a határon túli magyaroknak megadott magyar állampolgárság lehetővé teszi, hogy "érzelmi és értelmi útkeresés helyett" igazi együttműködés alakuljon ki, és a magyarság világméretű jelenlétére lehetőségek forrásaként lehessen tekinteni - mondta. Mint rámutatott, a Máért összehívása és a Magyar Diaszpóra Tanács létrejötte a régi viták lezárását jelenti, új együttműködést, a Nemzeti Regiszter pedig a kapcsolattartást segíti, a kötődést erősíti. Schmitt Pál kiemelte az egyházak szerepvállalását a szomszédos országok magyar közösségeiben, és arra biztatta a pártokat és érdekvédelmi szervezeteket, hogy támaszkodjanak arra a "különleges tudásra", amelyet az egyházak képviselnek. Tizedik plenáris ülését kezdte meg szerdán a Máért, a rendezvény második napján, csütörtökön felszólal

Orbán Viktor

miniszterelnök.

Kövér László

, az Országgyűlés elnöke az esemény megnyitóján úgy fogalmazott, az elmúlt húsz év magyar nemzetpolitikai teljesítménye - jó néhány enyhítő körülmény ellenére - a magyar politikai osztály "műve és felelőssége".

Semjén Zsolt

nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt, a felvidéki magyar vállalkozó,

Boldoghy Olivér

ügye és szerepe egyfajta "felkiáltójel", és a magyar kormány minden jogi és más segítséget megad a szlovák állampolgárságától megfosztott férfinak. A Máért tanácskozására Erdélyből meghívást kapott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Párt, a Vajdaságból a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, Kárpátaljáról a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, a Felvidékről a Magyar Koalíció Pártja, Horvátországból a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Egyesületek Szövetsége, míg a Muravidékről a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség.

Répás Zsuzsanna

nemzetpolitikai helyettes államtitkár korábban a szlovákiai Híd-Most formáció részvételével kapcsolatban azt mondta: a párt önmagát zárta ki az együttműködésből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.