Kultúra

Ponyvának használták volna Csontváry műveit + VIDEÓ

Ponyvának használták volna Csontváry műveit + VIDEÓ

2011. november 15., kedd
Ponyvának használták volna Csontváry műveit + VIDEÓ

Csontváry kiállítását járta körbe a Telin TV, ahol a festő műveinek bemutatása mellett magánéletéről is sok mindent elárult a tárlat sajtóreferense.

"26-27 éves volt

Csontváry

, amikor döntött arról, hogy festő lesz. Itt Szegeden történt ez, így ebből a szempontból is aktuális a helyszín" - mutatta be a tárlatot

Medgyesi Konstantin

, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense. Mint mondta, a művész 1880-ban megélt "jelenését" követően (mikor egy hang azt súgta neki, hogy ő lesz minden idők legnagyszerűbb napútfestője) tudatosan készült erre a pályára, illetve az előtte álló nagy feladatra. "Érdemes tőle tanulni, hogy ha valakinek van egy nagy célja: Csontváry egy igazi küldetéstudatos ember volt, tudta, érezte hogy nagy festő lesz. Hosszú éveken keresztül készült erre a feladatra." Medgyesi Konstantin kiemelte: saját korában sosem volt igazán elismert Csontváry, műveit az utókor értékelte igazán. "1919-ben, amikor meghalt, a műveit ponyva áron akarták eladni kereskedők, ezekkel a festményekkel akarták befedni a szekereiket. Nagyon kicsin múlt, hogy ezek a jelenleg itt látható, négymilliárd forint összértékű művek végül is nem így végezték" - árulta el a sajtóreferens.

A részletekért tekintse meg a Szegedi Panoráma című műsor november 11-i adásának videóját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.