Közélet

Ötmilliót adományoztak a dorozsmaiak kálváriájuk felújítására + FOTÓK

Ötmilliót adományoztak a dorozsmaiak kálváriájuk felújítására + FOTÓK

2011. november 21., hétfő
Ötmilliót adományoztak a dorozsmaiak kálváriájuk felújítására + FOTÓK

Megkezdődött a dorozsmai kálvária stációinak műszaki átadás-átvétele. Tizennégy felépítmény várja már, hogy a szobrász elkészítse rájuk a domborműveket. Eddig több mint 5 milliót adományozta a dorozsmaiak, most az önkormányzat segítségét is kérik.

A SZEGEDma.hu a kezdetektől nyomon követi a dorozsmai stációk ügyét, először 2009-ben foglalkoztunk városunk egyetlen

szabad téri kálváriájának

kálváriájával. Akkor a kápolna megújulásáról számolhattunk be, mint pozitív fejleményről. 2011. október 10-én, egy évnyi előkészítő munka eredményként közadakozásból

elkezdték építeni a 14 stációt

Kiskundorozsmán, a Hősök ligetében. Most is, mint ahogy 1831-ben magánszemélyek, családok, vállalkozások adományoztak pénzt a megvalósításra, példátlan összefogás kezdődött Dorozsmán. A felépítmények darabonként 350 ezer forintért húzták fel, s közel ugyan ennyiért készíti majd el a szobrász a domborműveket; a kerámiák helyett – az eredeti Zsolnay porcelánból készült – tűzzománc technológiával ’vandálbiztos’ alkotások készülnek majd.

Az önkormányzatnak figyelembe kell venni a dorozsmaiak akaratát

„Öröm látni az összefogás eredményét: a stációk felépítményei elkészültek, bízom abban, hogy a dorozsmai közösség erejét látva, a szegedi önkormányzata is kiemelt figyelmet biztosít az ügynek, és támogatni fogja a kezdeményezést, főként a képek megvalósítását” – mondta el portálunknak

Mihálffy Béla

, aki dorozsmai képviselőtársával, K

osik Dénessel

együtt eddig mindenben támogatta, segítette a kezdeményezést. Amint azt korábban a képviselő a költségekkel kapcsolatban elmondta, ők az alapozási munkálatokat finanszírozták képviselői alapjukból, mint ahogy vállalták azt is, hogy előteremtik majd az önkormányzatnál azt az összeget, ami az adományokat kiegészítve a képek elkészítéséhez kell. „Ha ilyen igény és összefogás mutatkozik a dorozsmaiaknál, akkor kötelessége az önkormányzatnak és a képviselőknek, hogy az ügy mellé álljanak” – fogalmazott a képviselő. A megújult kálvária végleges átadása 2012 júliusában lesz a Dorozsmai Napokon. A stációk felépítményén tábla őrzi majd az építtető nevét, a további adakozókat pedig a kápolnán, egy táblán tüntetik majd fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.