/

Ötmilliót adományoztak a dorozsmaiak kálváriájuk felújítására + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkezdődött a dorozsmai kálvária stációinak műszaki átadás-átvétele. Tizennégy felépítmény várja már, hogy a szobrász elkészítse rájuk a domborműveket. Eddig több mint 5 milliót adományozta a dorozsmaiak, most az önkormányzat segítségét is kérik.

A SZEGEDma.hu a kezdetektől nyomon követi a dorozsmai stációk ügyét, először 2009-ben foglalkoztunk városunk egyetlen szabad téri kálváriájának kálváriájával. Akkor a kápolna megújulásáról számolhattunk be, mint pozitív fejleményről. 2011. október 10-én, egy évnyi előkészítő munka eredményként közadakozásból elkezdték építeni a 14 stációt Kiskundorozsmán, a Hősök ligetében. Most is, mint ahogy 1831-ben magánszemélyek, családok, vállalkozások adományoztak pénzt a megvalósításra, példátlan összefogás kezdődött Dorozsmán. A felépítmények darabonként 350 ezer forintért húzták fel, s közel ugyan ennyiért készíti majd el a szobrász a domborműveket; a kerámiák helyett – az eredeti Zsolnay porcelánból készült – tűzzománc technológiával ’vandálbiztos’ alkotások készülnek majd.

Az önkormányzatnak figyelembe kell venni a dorozsmaiak akaratát

„Öröm látni az összefogás eredményét: a stációk felépítményei elkészültek, bízom abban, hogy a dorozsmai közösség erejét látva, a szegedi önkormányzata is kiemelt figyelmet biztosít az ügynek, és támogatni fogja a kezdeményezést, főként a képek megvalósítását” – mondta el portálunknak Mihálffy Béla, aki dorozsmai képviselőtársával, Kosik Dénessel együtt eddig mindenben támogatta, segítette a kezdeményezést. Amint azt korábban a képviselő a költségekkel kapcsolatban elmondta, ők az alapozási munkálatokat finanszírozták képviselői alapjukból, mint ahogy vállalták azt is, hogy előteremtik majd az önkormányzatnál azt az összeget, ami az adományokat kiegészítve a képek elkészítéséhez kell. „Ha ilyen igény és összefogás mutatkozik a dorozsmaiaknál, akkor kötelessége az önkormányzatnak és a képviselőknek, hogy az ügy mellé álljanak” – fogalmazott a képviselő.

A megújult kálvária végleges átadása 2012 júliusában lesz a Dorozsmai Napokon. A stációk felépítményén tábla őrzi majd az építtető nevét, a további adakozókat pedig a kápolnán, egy táblán tüntetik majd fel.

Előző sztori

Kassán emlékeztek meg II. Rákóczi Ferencről + FOTÓK, VIDEÓ

Következő sztori

Aki új melódiákat penget a soltvadkerti szőlőkön + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek