Kultúra

Opera és operett egy ígéretes énektehetségtől a Somogyiban + FOTÓK

Opera és operett egy ígéretes énektehetségtől a Somogyiban + FOTÓK

2011. november 9., szerda
Opera és operett egy ígéretes énektehetségtől a Somogyiban + FOTÓK
Mélylélektani áriáktól a vidám operettbelépőig – nagyközönség előtt, opera- és operettrészletekkel mutatkozott be Lukács Angéla, a Zeneművészeti Kar opera mesterszakos hallgatója, az SZTE Tehetségpont tagja kedd délután a Somogyi-könyvtár által szervezett Fiatal zenei tehetségek a könyvtárban című rendezvényen. Elmerültünk a zenében, mely tragikus sorsokról szólt áriákban, majd könnyedebb dallamokba csapott át, szerelmet, rózsaszínű égboltot ígért… Egy Liszt-dal, Verdi Traviatájának Violetta-áriája, Mozart talán legritkábban játszott, Idomeneo című operájából Elektra áriája, Szilvia belépője a Csárdáskirálynőből, valamint Délibábos Hortobágyon – többek között ezekkel a számokkal lépett a közönség elé Lukács Angéla. Érdekes, nehéz darabok hangzottak fel, az ifjú énekes főleg a drámai jellegű áriákat szereti. Álma, hogy egyszer a Traviatában énekelhessen. A teltházas fellépésen Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház Liszt-díjas magánénekese beszélgetett az ifjú tehetséggel. Az újvidéki születésű Lukács Angéla a gimnáziumban kezdett foglalkozni a zenével, majd zenei középiskolát is végzett. Első a családban, aki ilyen pályára lép, és tehetsége középiskolás éveiig szunnyadt. Később énekelni kezdett, jöttek a sikeres versenyek, majd a felvételi a Szegedi Tudományegyetemre. Énekelt már a Művészetek Palotájában, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Szegedi Kisszínházban, az Újvidéki és a Szegedi Zsinagógában, valamint a Somogyi-könyvtárban és a Reök-palotában is. A Topolyai Országos Klasszikus Énekversenyen harmadik, az Országos és Nemzetközi Klasszikus Énekversenyen második díjat szerzett. Míg iskolásként Michael Jackson-számokat hallgatott, mára a klasszikus műfaj szerelmese lett. Az esten azt is megtudtuk, Angéla hat évig versenytáncos volt, az operákból olykor hiányolja is mozgást, az operettdallamokra szívesen táncra perdül.

Megtalált mester

Könyvtár a tehetségek mellett

A programot szervező Somogyi-könyvtár Zenei Album programsorozatával évente több alkalommal a nagy elődök előtt tiszteleg ismert művészek közreműködésével, de mellettük az intézmény szívesen hív meg fiatal tehetségeket is. A bibliotéka nem először adott teret és lehetőséget az SZTE Tehetségpont fiatal kiválóságainak megmutatkozására, ezzel is bizonyítva, hogy értékmegőrző és –teremtő tevékenységét a könyvtárak hagyományos profilját meghaladóan végzi. Az SZTE Tehetségpont a Szegedi Tudományegyetem tehetséges hallgatóit gyűjti egy zászló alá azzal a céllal, hogy támogatási rendszere, valamint intézményekkel kialakított együttműködései révén egyengesse a kiváló egyetemisták pályáját, valamint minél jobb eredmények elérésére ösztönözze őket.
A beszélgetésből kiderült: Lukács Angéla Temesi Mária tanszékvezető egyetemi tanárnál, Liszt-díjas operaénekesnőnél tanult első évben. „Ő volt az, aki igazán hitt abban, hogy én erre a pályára való vagyok” – vallotta az ifjú énekes. Mint mondta, mind énektechnikailag, mind előadásmódban sokat kapott tőle, és máig figyelemmel kíséri őt a művésznő. Másodéves kora óta Andrejcsik István művész-tanárnál tanul. „Megtaláltam benne a tanáromat. Az a technika felel meg leginkább a hangomnak, amit ő oktat. Megtanított élvezni az éneklést” – mondta el Angéla. Toronykőy Attila rendezőtől pedig színpadi játékot tanult, tőle kapta meg azt a lendületet, ami a színpadi pályát vonzóvá tette számára. Angéla meleg szavakkal szólt az esten is kísérő Koczka Ferencről, korrepetítoráról is, mint mondta, egy jó korrepetítor együtt lélegzik az előadóval – Koczka Ferenc ilyen. Mindig rácsodálkozik a kívülálló a zenészek „nagycsaládjára” – az estet megtisztelte jelenlétével Kerek Ferenc, a Zeneművészeti Kar dékánja is, a beszélgetésben pedig valódi mesterekről hallhattunk.

Kellő önismerettel

Vajda Júlia nemcsak alakításairól híres, hanem arról is, hogy különösen szívén viseli a tehetségek patronálását, ezért tanítja is a fiatal énekművészeket. „Nagyon nehéz ma a fiataloknak, bár lehet, hogy nekem is nehéz volt, csak akkor megvolt egy kitaposott ösvény, amin haladtunk. Most mindenkinek magának kell megkeresni azt az utat, amihez a legtöbb tehetsége, affinitása van” – mondta el portálunknak az opera-énekesnő. Hozzátette: mindenképpen azt tanácsolja a fiataloknak, hogy legyenek tisztában önmagukkal, mik a határaik, mit bírnak idegileg, fizikailag, tudnak-e minden nap száz százalékot nyújtani azon a pályán, amit választanak maguknak.

A vendég

Lukács Angéla meghívott vendégeként a szintén Andrejcsik-tanítvány Tóth Jonathan musicaldalokat énekelt, illetve az operettrészletekben közreműködött. Tóth Jonathan a budapesti Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola hallgatója, musicalszínésznek készül. Gyerekkora óta tanul énekelni, zeneóvodába is járt, majd többek között a Tömörkény-gimnázium énektagozatán, illetve a Karolina Zeneiskolában Kerényi Tiborné kezei alatt képezte magát. Andrejcsik Istvánnál négy éve tanul, budapesti főtárgytanára Hűvösvölgyi Ildikó színésznő. Önálló koncertet adott a Reök-palotában, eredményei: a Székesfehérvári Országos Musical Bajnokság fődíjasa, az Országos Varga László Énekversenyen Szeged legjobb énekese különdíját nyerte el. „Két kitűnő, tehetséges és szorgalmas hallgatót ismerhettünk ma meg” – így zárta az estet Vajda Júlia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.