Közélet

Nézőpont: téves Gyurcsány Ferenc "bojkottstratégiája"

Nézőpont: téves Gyurcsány Ferenc "bojkottstratégiája"

2011. november 29., kedd
Nézőpont: téves Gyurcsány Ferenc "bojkottstratégiája"

A Nézőpont Intézet blogján kedden közölt elemzés szerint Gyurcsány Ferenc volt kormányfő "láthatóan mindent elkövet, hogy a nyilvánosság előtt az ellenzék vezéreként tűnjön fel", a választási rendszer reformjára vonatkozó kijelentései és az általa meghirdetett "bojkottstratégia" azonban alapvető tévedéseken alapul.

Gyurcsány Ferenc

korábbi miniszterelnök a Facebook-oldalán szombaton közölt írásában kijelentette, március 18-ára előre hozott választást tervez a kormánypárt, egyúttal az új választójogi törvény parlamenti vitájának bojkottjára szólított fel. A Nézőpont Intézet és az MNO.hu közös blogján kedden megjelent elemzésben kiemelik, ugyan az elmúlt húsz évben Magyarországon nem volt példa előre hozott választásra, de a korábbi koalíciós kormányok "látszólagos stabilitása kizárólag a konstruktív bizalmatlansági indítvány miatt állt fenn", amely lehetetlenné tette a hivatalban lévő kormány leváltását. Ez a rendszer korlátozta a korábbi miniszterelnökök kormányzóképességét, hiszen a "koalíciós szakítások" után sokszor a független vagy függetlenné vált képviselők támogatását kellett megszerezniük a költségvetési- és adótörvények elfogadásához - idézik fel. Az intézet hangsúlyozza, tévedésen alapul az a feltételezés, hogy a tervezett választókerületi beosztás érdemben korlátozná a jelenlegi kormány leváltását. A választási rendszer tervezett átalakítása továbbra is lehetővé teszi a hivatalban lévő kormányok erős, stabil kormányokkal való leváltását, mivel bármely, megfelelő társadalmi támogatottságú párt megszerezheti a kormánytöbbséget - mutatnak rá. Az elemzésben az olvasható, hogy a választókerületi határok kijelölése minden pártnak kockázatos lehet, hiszen nem biztos, hogy a szavazótáborok egy későbbi választáson is egyben maradnak. A kormánypárt követné el a legnagyobb hibát, "ha elhitetné magával, hogy a tervezett választási rendszer a kormányzás eredményétől függetlenül bebetonozza a hatalomba" - magyarázzák. Gyurcsány Ferenc szombaton közölt írásában arra is utalt, hogy a választáson való részvételt esetleg bojkottálni kellene, ez azonban nem lenne racionális lépés, hiszen a Jobbik 2004-es európai parlamenti választási bojkottja is "látványosan kudarcot vallott", a párt akkor elveszítette potenciális szavazóit - vélekednek az elemzésben. A volt miniszterelnök szombati blogbejegyzésében azt írta, az új választójogi törvény benyújtása előtt a Fidesz senkivel sem tárgyalt. Úgy fogalmazott: "Ahogy egypárti lett az alkotmány, úgy egypárti lehet a választási jog is. Mint a pártállam idején." Kifejtette, meg kellene fontolni a jogszabály parlamenti vitájának bojkottját, amitől csak akkor lehetne eltekinteni, "ha a Fidesz előzetes garanciát ad arra, hogy a demokratikus ellenzék támogatása nélkül nem fogad el új választási törvényt". Mint közölte, "azt mondják fideszes forrásaink, hogy március 18-án előre hozott választás lesz". A korábbi kormányfő szerint azonban a Fidesz által javasolt szabályok szerinti következő választásokon nem lenne szabad részt venni. "Mert csak így láthatják a magyarok, csak így értheti meg a világ, hogy nincs kompromisszum az önkénnyel" - tette hozzá.

Lázár János

, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn úgy nyilatkozott, a párt elnökségében soha nem volt szó előre hozott választásról, ahogyan az a kormánypárti képviselőcsoportban sem merült fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.