/

Méreggel a didergés ellen? – fűtünk és szennyezünk

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A műanyag hulladék égetése az egészségre veszélyes és tiltott!!!

Szegeden a rendszeres kommunális hulladékszállítás mellett van zsákos szelektív hulladékgyűjtés, és van szelektív hulladékgyűjtő sziget is, ahol a műanyag hulladék elhelyezhető, mégis néhányan a műanyagot a kazánjaikban égetik el.

Van, aki a lakását fűti szeméttel, más a hulladékától szabadul meg így, a „megélhetési” bűnözők pedig a kábelek szigetelését égetik. Néhányan egyszerűen tudatlanságból égetik el a műanyagot, gumit és műszálat válogatás nélkül, vagy véletlen keveredik a kerti hulladék közé. A „végtermék” a rendkívül mérgező vegyületek formájában jut a levegőbe, mérgezve mindenkit, azt is, aki égeti. Halálesetek is előfordultak az elmúlt években hazánkban ennek következtében, a kályhából a lakótérbe jutó műanyagégetés füstje okozta több ember vesztét. A szennyezés mértékére jellemző, hogy akár nagy ipari üzemek szennyezésével is vetekedhet. Ennek ellenére sokszor érezhetjük az égő műanyagok jellegzetes, kellemetlen, erős szagát, és keresve forrását olykor láthatjuk sötét füstjét is egy-egy kéményből.

A műanyagégetés egy igazi „vegyi fegyver”

A műanyagok, háztartási hulladékok égésekor olyan anyagok szabadulnak fel, mint az első világháborúban harcigázként alkalmazott foszgén, vagy a rákkeltő vinil-klorid, illetve a halálosan mérgező dioxinok, cianidok.

Ha műanyagot égetünk, vagy a környezetünkben teszi ezt valaki, könnyen elszenvedhetjük a következő egészségkárosodások valamelyikét: daganatos megbetegedések, impotencia, magzatkárosodás, máj- és vesekárosodás, májrák, légzési elégtelenség, tüdőgyulladás, vérsejt-károsodás, halál… Továbbá a talajra kiülepedő toxikus részecskék éveken keresztül mérgezik kertjeinket.

A jogszabályok ennek megfelelően tiltják és keményen szankcionálják ezt az illegális tevékenységet. A levegő védelméről szóló 306/2010-es kormányrendelet alapján félmilliós bírságot is kiszabhat a jegyző, vagy a bíróság. A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmény elkövetése miatt akár 5 év letöltendő szabadságvesztésre is ítélheti az elkövetőt.

Akár eljárás is indulhat

Hová forduljunk, ha valaki a környezetünkben hulladékot éget? Először is kérjük meg az égetőt, hogy ne tegye, hiszen lehet, hogy csak tudatlanságból teszi. Érdemes megmutatni neki ezt a cikket. (További részletek erről a témáról.)

Az első fokon eljáró levegőtisztaság-védelmi hatóság az önkormányzat jegyzője, aki köteles eljárást indítani bejelentés esetén. A rendőrség is eljárhat a BTK 281/A. § alapján. A szemétégetés utólag is kimutatható laboratóriumi vizsgálattal a kéményből vett minta elemzésével, így nyomai csak a kémény bontásával tüntethetők el. A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodája is szívesen segít a panaszos ügy megoldásában, keressen minket a 1/411-0509 telefonszámon, a levego@levego.hu email címen vagy a www.levego.hu honlapunk Tanácsadó iroda / Tanácskérés rovatában is jelezheti a panaszt.

Mit tehetünk, hogy minél kevesebb műanyag hulladék keletkezzen otthonunkban? A legjobb az, ha megelőzzük a hulladékképződést, tudatos vásárlással törekedjünk arra, hogy minél kevesebb hulladékot vigyünk haza (csomagolóanyag), és otthon is minél kevesebb termelődjön! Valamint gyűjtsük szelektíven a műanyag hulladékot, hogy azt újra hasznosíthassák. A műanyag hulladék elégetésével nyert fűtőérték nem ér annyit, mint amennyire károsítjuk, veszélyeztetjük magunkat, családtagjainkat, közösségünket, és környezetünket, valamint a büntetés miatt sem, amit kockáztatunk.

Lenkei Péter
a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

Előző sztori

Jótékonysági bált rendeztek a délvidéki diákokért + VIDEÓ

Következő sztori

Labdarúgás: harmincötödször a Debrecen ellen a Szeged