Bulvár

Már nyolc településen veszélyes a levegő

Már nyolc településen veszélyes a levegő

2011. november 15., kedd
Már nyolc településen veszélyes a levegő

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) szerint keddre számos helyen tovább romlott a levegő. A szálló por magas koncentrációja miatt már nyolc település levegőjét minősítette veszélyesnek az intézet.

Az OKI legfrissebb mérési adatai alapján készült térképén kedden már Debrecen és Kazincbarcika mellett Székesfehérvár, Esztergom, Tököl, Sajószentpéter, Miskolc és Nyíregyháza is piros színnel szerepel, vagyis a szálló por (PM10) koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm felett van, a levegő minősége veszélyesnek számít. Kilenc település levegője számít egészségtelennek, ezért narancssárga színnel szerepel Győr, Várpalota, Budapest, Százhalombatta, Pécs, Szeged, Salgótarján, Eger és Hajdúnánás. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van. Az OKI térképén zöld színnel szerepel Sopron, Ajka, Veszprém, Tatabánya, Dunaújváros és Hernádszurdok, vagyis ott "kifogásolt" a levegő minősége. Az OKI egyetlen települést sem jelölt kékkel, vagyis a mérőállomások legfrissebb eredményei alapján egy település levegőjét sem minősítették elfogadhatónak. A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint az első, a kék az "elfogadható" szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a "kifogásolt" szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az "egészségtelen" kategóriát, a legmagasabb, negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. A Vidékfejlesztési Minisztérium korábban azt közölte: szmogriadót bejelenteni és emiatt korlátozó intézkedéseket hozni csak azokon a településen lehet, ahol az önkormányzatnak van - helyi rendeletben meghatározott - szmogriadóterve. Számos kritériuma van annak, hogy mely településeknek kötelező szmogriadótervet készíteniük, az egyik feltétel a település lélekszáma - ha kétszázezernél nagyobb a lakosok száma, akkor kötelező. Korábban több településen is szmogriadót kellett elrendelni a szálló por magas koncentrációja miatt. Legutóbb, múlt pénteken, Nyíregyházán és Miskolcon is visszavonták a riadót. Nyíregyházán - ahol korábban a leghosszabb ideig volt érvényben a szmogriadó riasztási fokozata - hétfőn ismét elrendelték a tájékoztatási fokozatot. Az OKI hétfőn még csak Debrecen és Kazincbarcika levegőjét minősítette veszélyesnek. Kazincbarcikán hétfőn a város polgármestere többek között arra kérte a helyieket, hogy lehetőség szerint kerüljék a fával és a szénnel való tüzelést. Az avar és a kerti hulladék égetése tilos. Debrecenben kedden a szmogriadó riasztási, Budapesten és Szegeden a szmogriadót tájékoztatási fokozatát rendelték el. Tarlós István főpolgármester önkorlátozó intézkedésekre kérte a lakosságot és a légszennyezőket, továbbá a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését kérte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.