Gazdaság

Magyar-szerb határ menti jégelhárító rakétarendszer épül ki

Magyar-szerb határ menti jégelhárító rakétarendszer épül ki

2011. november 10., csütörtök
Magyar-szerb határ menti jégelhárító rakétarendszer épül ki

Szerb szakemberek és technológia segítségével 3-4 év múlva megelőzhetővé válhat a jégesők által okozott károk háromnegyed része Magyarország déli határvidékén – jelentette be az együttműködésről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke.

Bányai Gábor

közölte: a projekt előkészítésére közel 100 ezer euró uniós támogatást nyert a Szerb Köztársasági Hidrometerológiai Intézet, a Vajdasági Magyar Gazdák Szövetsége, valamint a Bács-Kiskun megyei önkormányzat. A másfél éves tervezési szakaszt követően előre láthatólag 2014-2015-re fejeződik be rakétarendszer legfontosabb egységeinek kiépítése Magyarországon. A technológia lényege, hogy a rakéta segítségével a jégképződésre hajlamos felhőrétegekbe ezüst-jodidot juttatnak. A projekt lehetővé teszi, hogy a vajdasági Bajsán működő radarállomásról irányítva szerb és magyar szakemberek közösen védjék meg a két ország határvidékét az évről-évre milliárdos károkat okozó jégverésektől.

Bacskulin István

, a Vajdasági Magyar Gazdák Szövetségének elnöke hangsúlyozta: Szerbia több mint 40 éve fejleszti állami támogatásból működő, ma már az egész ország légterét lefedő jégkárelhárító rakétarendszerét, amelynek hatékonysága meghaladja a 70 százalékot. Jégesők déli szomszédunknál is előfordulnak, ám tojás méretű szemek helyett legfeljebb borsónyi, kásás jég hullik a védekezésnek köszönhetően, elenyésző veszteségeket okozva. Ez ott évente hektáronként alig 2 euróba kerül – hangsúlyozta. Szólt arról is: a bajsai radarállomás hatósugara mintegy 150 kilométeres, így a létesítmény egy körülbelül 120 kilométeres - a Cegléd-Kecskemét-Makó vonalig terjedő – sávban Magyarországra is „belát”. Ez hozzávetőleg 1,5 millió hektár területet jelent Bács-Kiskun és Csongrád megyében, amelynek védelme mellett a rendszer a határ közelsége miatt jelenleg ugyancsak lefedetlen Észak-Vajdaság jégkár elleni oltalmát is biztosítja majd. A technológiáról elmondta: a rakéták – amelyekből Magyarországon is több száz darabot fognak telepíteni – hatótávolsága a célpont magasságától függően 6-9 kilométer. Az ezüst-jodid, amelyet a felhők GPS koordinátákkal meghatározott részére juttatnak ki a rakétákkal, az egészségre ártalmatlan, nem allergén és nem is mérgező anyag - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.