Közélet

Lázár: nem volt szó előre hozott választásról

Lázár: nem volt szó előre hozott választásról

2011. november 28., hétfő
Lázár: nem volt szó előre hozott választásról

A Fidesz elnökségében soha nem volt szó előre hozott választásról, ahogyan az a kormánypárti képviselőcsoportban sem merült fel - jelentette ki Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője arra az újságírói felvetésre, hogy

Gyurcsány Ferenc

volt miniszterelnök blogbejegyzése szerint március 18-ára előre hozott választást tervez a kormánypárt, azt válaszolta: "nem érzékelem azt, hogy mi olyan jól állnánk, hogy egy előre hozott választás szóba kerülhetne". Megtisztelő ugyanakkor - folytatta -, hogy "a volt miniszterelnök, aki politikai éleslátásáról híresült el az elmúlt nyolc évet illetően, úgy értékeli a helyzetet, hogy a Fidesz egy előre hozott választásban érdekelt".

Lázár János

kijelentette, minden ezzel kapcsolatos hír spekuláció. A frakcióülés után tartott tájékoztatóján beszámolt arról is, hogy a tanácskozáson szóba kerültek a Leader-programok, amelyekkel kapcsolatban azt mondta, sikerült a korábbi vitás kérdéseket lezárni, és egy hatékony rendszert létrehozni. A köznevelési törvényjavaslathoz benyújtott fideszes módosító indítványokról szólva közölte: nem az a céljuk, hogy átírják a javaslatot, hanem az, hogy egy jó törvény szülessen. "Nem arról van szó, hogy bárkinek a szakmai kompetenciáját vonnánk kétségbe" - fogalmazott. A dohányzást érintő tervezett kormánypárti szigorító indítvánnyal kapcsolatos hírekre kitérve kifejtette: az egyik kérdés az, hogyan lehetne megnehezíteni, hogy a 18 év alattiak könnyen jussanak cigarettához, ami ma rendszeres, és általában multinacionális láncokhoz köthető. Ennek a szigorítása mindenképpen indokolt - szögezte le Lázár János. Példaként utalt az osztrák rendszerre, ahol csak trafikokban lehet cigarettát vásárolni. Szerinte a dohánykereskedelem Magyarországon is lehetne állami koncessziós lehetőség. "Egy jól működő osztrák példát szeretnénk Magyarországon adoptálni" - mondta, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem lesz könnyű az átalakítás. Mint fogalmazott, azt már tudja a kormányzati apparátustól, hogyan nem lehet mindezt megvalósítani, most azt várja tőlük, segítsék őt ötletének kivitelezésében. A korhatár előtti nyugdíjakkal kapcsolatos kérdésre a frakcióvezető elmondta, vannak olyan csoportok, amelyek bizonyos kedvezményekben részesülhetnének majd. Példaként említette a balettművészeket, akik esetében a jogalkotó felhatalmazza a kormányt arra, hogy életjáradékot állapítson meg nekik 25 év szolgálati jogviszony után. Arról még zajlanak az egyeztetések, hogy rajtuk kívül kik élhetnének ezzel a lehetőséggel - tette hozzá, leszögezve ugyanakkor: azon az alapelven nem változtatnak, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár legyen irányadó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.