Sport

Labdarúgás: remek meccsen csent pontot az éllovastól a Volán + FOTÓK

Labdarúgás: remek meccsen csent pontot az éllovastól a Volán + FOTÓK

2011. november 26., szombat
Labdarúgás: remek meccsen csent pontot az éllovastól a Volán + FOTÓK

Jó színvonalú, izgalmas, lüktető iramú, NB III-as szinten kimondottan élvezetes mérkőzést produkált a Szeged és a Dabas. A szervezett vendégek megmutatták, miért listavezetők, a mieink pedig bizonyították: jobbak annál, mint amit a tabella elárul...

1
-
1
Tisza Volán SC Szeged
-
FC Dabas
Labdarúgó NB III Alföld csoport 15. forduló

A mínuszok ellenére is összejött néhány tucat néző szombaton délután a Felső Tisza parti stadionban, hogy megtekintse az első helyen álló, veretlen Dabas vendégjátékát. Még a Pest megyei településről is érkeztek drukkerek, hogy buzdítsák övéiket. Aki kilátogatott, bizonyosan nem bánta meg - s nem csak azért, mert a hazaiak valamennyi érdeklődőt forró teával vendégelték meg. Szórakoztató, jó iramú, fordulatos összecsapásnak lehettünk tanúi az őszi záróforduló szegedi mérkőzésén. Az első félidőben a látogatók futballoztak határozottabban, erőteljesebben, veszélyesebben. Látszott,

Keresztúri András

remekül összerakta ezt a gárdát, melynek gerincét rutinos, sokat próbált futballisták alkotják. Fizikai fölényét érvényesíteni tudta a Dabas, a remek felépítésű játékosaik sokszor elnyomták a mieinket (akik közül hiányzott egy - ebből a szempontból is - fontos láncszem:

Szilágyi Norbert

arca egy gyulladás miatt bedagadt, így nem juthatott szóhoz). Több lehetőséget is kihagytak azonban Szűcsék, majd a 39. percben góllal büntettek a kék-feketék. A találathoz

Beretka Péter

és

Rácz Dezső

erőszakossága,

Faragó Bence

szemfülessége, jó helyzetfelismerése, valamint egy csöppnyi szerencse szükségeltetett (egy védő lábán változtatott irányt a lövés, ez persze mit sem von le az immár tízgólos csatár érdemeiből). Sajnos a mieink nem tudtak élni a lélektani előny nyújtotta eséllyel: védelmi megingást kihasználva egy perc múlva

Danyis Attila

révén egyenlítettek a fehér mezesek.

Fordulást követően még inkább keményedett az ütközet, még inkább nyílt sisakkal támadtak a felek. Mindkét kapu előtt számtalan ziccer adódott. Beretka Péter két löketénél is verve volt már Kövesfalvi István kapus, ám imája meghallgatásra talált, mellé, fölé csúsztak a löketek. A másik oldalon Nagy Adrián élt leginkább, ám ő sem célzott pontosabban, mint Beretka. A legközelebb akkor járt a (győztes) gólhoz, mikor Danyis középre lövését néhány lépésről az üresen tátongó kapu helyett a bal kapufára küldte senkitől sem zavartatva. A végére az indulatok is elszabadultak, a játékvezető kiállította a vendégek - többnyire centert játszó - védőjét, Takács Kornélt. Az eredmény azonban nem változott, maradt az 1-1-es döntetlen. Ennek köszönhetően az FC Dabas veretlenül (kilenc siker, hat iksz) zárta az őszt, s 33 ponttal telel a tabella élén, megelőzve a 30 pontot gyűjtött Pilis Sportot. A 19 pontos (öt győzelem, négy döntetlen, hat vereség) Tisza Volán SC Szeged 19 pontjával minden bizonnyal marad a nyolcadik. Ez a mérkőzés azonban irányadó lehet a továbbiakra nézvést: a Tisza-partiak teljesen egyenrangú ellenfelei voltak az NB II felé menetelő riválisnak. A tavaszi fordulók során ezt kell majd érvényesíteniük a pályán, s ennek megfelelően kell felfelé lépkedniük a rangsorban.

Az NB III Alföld csoport 15. fordulójában:

Tisza Volán SC Szeged - FC Dabas 1-1 (1-1). Szeged, Felső Tisza parti stadion, 100 néző, vezette: Pákolicz Ákos. Tisza Volán SC Szeged: Czirják - Kormányos, Farkas, Vida, Grünvald - Kéri, Dargó, Mucsi, Beretka - Rácz, Faragó. Vezetőedző: Buchholcz Gábor. FC Dabas: Kövesfalvi - Buczkó, Pomper, Takács, Danyis - Csendes (Teiringer 85'), Volenszki, Nagy (Bátki 83') - Körmöci (Basa 70'), Bányai - Szűcs. Vezetőedző: Keresztúri András. Gólszerzők: Faragó (39'), illetve Danyis (40') Sárga lap: Grünvald (25'), Vida (71'), illetve Csendes (20'), Takács (57') Kiállítva: Takács (89') Buchholcz Gábor: "A döntetlen igazságos, mert számos ajtó-ablak helyzetünk akadt, ám Faragó Bence, Rácz Dezső és Beretka Péter nem tudtak élni a lehetőségekkel. A dabasiaknak is volt több ziccerük, a végén a kapufa mentett meg bennünket. A meccs érdekessége a kosaras termetű Takács Kornél szereplése volt, aki végig tisztátalan eszközökkel játszott. Sajnos a játékvezető ezt csak az utolsó percben vette észre. A vendégek taktikája arra épült, hogy felnyomták a labdákat Takács fejére, különösen bedobásoknál, pontrúgásoknál, ő pedig lefejelgette azokat kitűnő adottságait kihasználva. Meg is gyűlt vele a bajunk, de Dargó Balázs, Farkas Márk és Vida Gergely mindent megtett a semlegesítésérét. Összességében sikerrel is jártak, ezt torolta meg a dabasi futballista Dargó torkon vágásával. Az egyik szemem sír, a másik nevet, hiszen az elsőtől vettünk el két pontot, ugyanakkor kis szerencsével nyerhettünk is volna. Sajnálom, hogy Katalin-napra ilyen gyenge bírókat kaptunk..." Keresztúri András: "A pontosztozkodást igazságosnak érzem. Az első félidőben ellenfelünk fölé nőttünk, a második felvonásban viszont a szegediek játszottak jobban."

Online közvetítésünk:

92'VÉGE Indulatos végjáték után maradt a döntetlen. Mind a két csapat harcias, lendületes, technikás játékkal küzdött a meccset eldöntő gólért, egyiknek sem sikerült azonban ellenfele fölé kerekedni. A pontosztozkodás igazságos, bár valószínűleg senkinek sem túl jó.
89'PIROS LAP! A dabasi Takácsot kiállította a bíró, miután a tizenhatoson belül megütötte Dargó Balázst. A vendégek csatárposztra feltolt védője elveszítette a fejét a parázzsá vált utolsó percekben. Bizony mindkét gárda nagyon akarja ezt a sikert, s foggal-körömmel küzd is érte.
88' Rácz Dezső előtt csúszott el a labda, nem sikerült értékesítenie a helyzetet. Az utolsó nagy rohamokat indítják mindkét oldalon, a partjelző több támadást is megakasztott les miatt. A fehér mezesek harmadik cserelehetőségüket is kihasználták az előbb: Teiringer futott a gyepre, Csenden ült a padra.
83' Még egy csere a dabasi oldalon: a több ziccert elpuskázó Nagy Adriánt Bátki Máté váltotta fel.
81' Ezúttal nagy szerencséje volt a szegedi csapatnak. Dabasi akció végén Danyis Attila lövésszerű beadásáról mindenki lemaradt, a kapu üresen árválkodott, de a támadást a hosszún, a jobb szárnyon kísérő Nagy a bal kapufát találta telibe pár lépésről.
80' Egy gyors dabasi kontrát újra Nagy Adrián fejezett be lövéssel, jobbról, éles szögből leadott kísérlete elzúgott a kapu előtt. Mindkét csapat magát nem kímélve küzd a vezetésért.
77' Három perc alatt a harmadik nagy helyzet, ezúttal a vendégek szerezhettek volna gólt. A dabasi Nagy Adrián vezetett labdát Czirják kapusra, nyakán egy védővel. A csatár 12 méterről lőtte ballal, kicsit eltörte a labdát, ami a bal kapufa mellé gurult. Morcosak is emiatt a Dabasról érkezett drukkerek. "Öltözz át, András!" - kiáltják az egykori válogatott Keresztúri András mesternek.
76' Még egy szegedi helyzet maradt ki, mire az előzőt feljegyeztük: Faragó Bence ugrott ki a jobb oldalon, 16 méterről vállalta el a lövést, nem sokat tévedett, a labda a bal felső mellett szállt el.
75' Beretka Péter ismét közel járt ahhoz, hogy vezetést szerezzen. 17 méteres lövése alig ment a fölső léc fölé, Kövesfalvi újra verve volt.
74' A mérkőzésnek ebben a szakaszában inkább a szegediek játszanak fölényben, de nem tudják feltörni a dabasiak védelmét.
71' Kormányos Kolos távoli lövése szállt fölé.
70' Dabasi csere: Basa váltotta fel Körmöcit.
66' Beretka Péter lábában maradt a vezető gól. A szegedi támadó a dabasi kaputól 15 méterre a bal oldalon szerezte meg a játékszert, majd gondolkodás nélkül lőtt - néhány centivel a bal kapufa mellé. Nem Kövesfalvi kapuson múlott, hogy végül nem ment be...
63' Az elmúlt percekben nem láttunk igazán komoly helyzetet, mégis érezni lehet, hogy mindkét csapatban benne van a gól. A szegediek a széleken próbálkoznak (nem is sikertelenül), ám a beadások eddig vagy a védelmen, vagy Kövesfalvi kapuson akadtak fenn.
57' Takács Kornél is besárgult, mert csúnyán felrúgta hátulról Rácz Dezsőt a félpályánál.
56' Nagyszerűen lódult meg Vida Gergely, a szegediek védője, aki mintegy 25 méterről szúrta rá. Kövesfalvi kapus kiejtette a labdát, amire Rácz Dezső startolt ígéretes helyzetben, ám a játékvezető les miatt megállította a csatárt. Az esetet vitatta a szegediek gyúrója, Vasas Tamás, akit mindezért a lelátóra száműzütt a bíró.
51' Kőkeménnyé vált a csata a második félidő elejére, nem kímélik magukat a játékosok. Most inkább a Volán irányít, ami elsősorban annak köszönhető, hogy Kéri játéka erősen feljavult: több elfutása és beadása is veszélyt jelentett.
48' Kéri Tamás ravasz lövése a kapust meglepve a felső lécen pattant. A szegedi fiú a tizenhatos jobb sarkáról lőtt, Kövesfalvi azt hitte, hogy fölé megy, de tévedett.
46' Hatalmas helyzetet hagyott ki a Dabas rögtön az elején. Egy bedobást Szűcs vett le az ötösön belül, majd fordulásból durrantott mellé. Dicsérendő kezdeményezése volt a szegedi csapatnak, hogy a lelátón fagyoskodó nézőket Halkó Pál szakosztályvezető forró teával vendégelte meg a szünetben.
SZÜNET
45' Vége az első félidőnek. A csontig maró hideg ellenére is látványos, szórakoztató mérkőzést láthattunk eddig!
44' Büntetőt reklamáltak a hazaiak, de nem hatották meg a bírót. Faragó kiugratásával Kéri akart betörni a büntetőterületen belülre, ám labdája levágódott Pomper testéről. A szegedi támadó szerint a rutinos dabasi kézzel ért a bogyóhoz, ám miután Pákolicz kinézett asszisztensére, továbbot intett.
40'GÓÓÓL! 1-1 Nem sokat késett a válasz, és bizony az egyenlítő találatban benne volt a szegedi védelem hibája is. Pomper a tizenhatos bal sarkáról végzett el szabadrúgást. Csavarását több szegedi is elvétette, ezt kihasználva Danyis Attila 5 méterről lőtt a hálóba.
39'GÓÓÓL! 1-0 Kissé váratlanul vezetést szerzett a Volán. Beretka ügyes labdaszerzése után balról Rácz adhatott középre, passza Faragó Bencét találta meg, mintegy 10 méterre a kaputól. A szegedi támadó bal lábas lövése megpattant az egyik védőn, s így az ellenkező irányba induló kapus mellett a jobb alsóba vágódott.
37' Nagy erőfeszítéseket tesznek a kék-feketék is, de Rácz Dezső tizenhatos környéki forgolódásánál közelebb nem jutottak a kapuhoz. Komoly fizikai csatát is láthatunk a pályán, a jó felépítésű, erőszakos vendégeket nem könnyű tartani.
32' Főként mezőnyjátékkal telnek a percek, néhány kisebb lehetőség adódott csak az utóbbi szakaszban. Jobbára a dabasiak támadnak, bedobásaik, szabadrúgásaik különösen veszélyesek, hiszen néhány igen magas, jól fejelő ember is van a soraikban.
26' A szabadrúgást jobbról, 14 méterről ismét Nagy Adrián végezte el ballal, labdája életveszélyesen suhant el a lábak előtt, centikkel a jobb kapufa mellett. Két támadó is gólt szerezhetett volna, de szerencsénkre nem találták el a játékszert.
25' Gyors dabasi kontra végén Grünvald rántotta le az őt megkerülő Körmöcit, amiért sárga lapos figyelmeztetésben részesült.
20' A dabasi Csendes kapott sárga lapot, miután a saját térfelének közepén elütötte a meglóduló Vidát. Örömmel számolhatunk be róla, hogy igen jó színvonalú, lüktető mérkőzést láthatunk: mindkét csapat gyorsan, lendületesen futballozik. Látszik, hogy nagyon szeretnék már a hálóban látni a labdát.
15' Ismét Nagy végzett el szabadrúgást jobbról, bal lábbal a dabasiak részéről. Ezúttal sikerült kifejelnünk a labdát, ám a kipattanót Csendes tűzhette rá 17 méterről. A veszélyes lövés szerencsére fölé szállt.
13' Kiegyenlítettebbé vált a játék, már nem annyira agresszívak a dabasiak, mint az elején. A szegedi csapat is eljutott néhányszor az ellenfél tizenhatosáig, különösen Beretka Péter aktív a bal oldalon, sok borsot tört már a védők orra alá. Az imént pedig Kormányos Kolos jobb oldali beadását kellett menteniük a fehér mezeseknek.
8' Egy újabb dabasi lehetőséget láttunk: Vida szabálytalansága után jobbról, az alapvonaltól mintegy 12 méter távolságról Nagy tekerhetett középre. A védők közül kibújó hórihorgas Takács bólintott egy méterrel fölé.
4' Az első percekben a vendégek letámadásos taktikája látszik érvényesülni.
2' Rögtön meg is volt az első nagy dabasi helyzet: ügyes szabadrúgás-variáció végén Pomper szöktette Nagy Adriánt, aki 10 méterről balról, éles szögből lőtt. Czirják kapus a rövid felsőből kotorta ki a labdát.
1' Indul a meccs, a szegediek kezdenek. A hazai gárda a hagyományos kék-feketében lép a pályára, a Dabas csapata pedig teljesen fehérbe öltözött mára.
12.55: Lassan gyülekeznek a nézők, nemsokára indul a mérkőzés. A dermesztő hideg a játékmenetet is befolyásolhatja - kérdés, hogy a pálya talaja milyen állapotban lesz. A szegedi gárdából sajnos hiányzik Szilágyi Norbert, akinek ugyan lejárt az eltiltása, viszont egy gyulladás miatt bedagadt az arca, így ma nem számíthat rá a csapat. Komoly érvágás lehet ez a pontrúgásoknál. Beharangozó írásunk ide kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.